‘Doe mij maar een lekker bakje koffie’

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Koffie, het welbekende goedje waar menig Nederlander zijn of haar dag standaard mee start. Bij veel mensen is het nemen van een bak koffie bij het opstaan zo’n gewoonte geworden dat ze er niet eens meer over nadenken. ‘Eerst een bak koffie, dan kan de dag beginnen’. 

Koffie wordt in veel gevallen gekoppeld aan gezelligheid. ‘Even op de koffie gaan’ bij kennissen, ‘iets lekkers bij de koffie’ of in de stad tijdens het shoppen ergens koffie drinken tussen het winkelen door. Iedereen heeft wel iets met koffie. Je houdt ervan of vindt het vreselijk onsmakelijk. Je kan er goed tegen of drinkt het alleen in de ochtend omdat je er anders niet van slaapt. Maar wat is koffie nou eigenlijk en wat is de invloed op je lichaam hiervan? En is koffie nou eigenlijk gezond of niet? In deze blog zal ik daar verder op ingaan. 

Koffie wordt gemaakt van geroosterde en gemalen koffiebonen. Hoe de koffie smaakt is afhankelijk van onder andere de soort koffiebonen (van welke koffieplant en uit welk land), de kwaliteit van de bonen, het brandproces en hoe fijn de bonen gemalen worden. Ook de manier waarop koffie gezet wordt heeft invloed op de smaak (denk aan; bonenkoffie versus automaatkoffie of cups). Naast de ‘gewone’ zwarte koffie kennen we natuurlijk nog andere andere variaties zoals cappuccino en latte macchiato waar (plantaardige) melk wordt toegevoegd. Ook is er tegenwoordig bijna overal ook wel cafeïnevrije koffie te krijgen, handig wanneer je je inname van cafeïne wilt verminderen maar wel nog wilt genieten van de smaak van koffie. 

Want daar moeten we het even over hebben; cafeïne. Het stofje dat je wakker zou houden of juist wakker maakt. In kleine hoeveelheden kan het stofje inderdaad je alertheid en concentratie verhogen en je sportprestaties verbeteren. Cafeïne zit niet alleen in koffie, ook in thee (in kleine hoeveelheden) en bijvoorbeeld cola of chocolade zit cafeïne. Te veel cafeïne kan zorgen voor rusteloosheid, hoofdpijn en slaapproblemen.

Iedere persoon reageert anders op de werking van cafeïne. De een kan prima voor het slapengaan nog een bakkie nemen, terwijl de ander dan een gebroken nacht heeft. Wanneer je gevoelig bent voor het gebruik van cafeïne, beperk dan het nemen hiervan tot een paar uur voor het slapengaan of neem een cafeïnevrije variant. Het advies is om naast 3 kopjes groene of zwarte thee op een dag niet meer dan 5 koppen koffie te drinken.

‘Heb je iets in de koffie?’ , hiermee bedoelt de gastheer/vrouw vaak of je suiker of melk in de koffie wilt. Zwarte koffie zonder toevoegingen bevat geen calorieen, wat koffie een geschikte drank maakt wanneer je bijvoorbeeld bezig bent met afvallen. Alles wat je extra aan je koffie toevoegt levert meer energie (calorieen) en  vaak ook suikers. Hierin kun je natuurlijk (bewuste) keuzes maken; geniet jij met volle teugen van je cappuccino met een beetje suiker en volle melk en drink je dit slechts een aantal keer per maand? Dan kan je hier natuurlijk prima van genieten. Ben je een frequent koffiedrinker en tik je zo die 5 bakken per dag aan? Dan is het verstandig om te kijken of je kan gaan voor een bak zwarte koffie met eventueel wat magere melk. Het gebruik van zoetjes levert niet de calorieen, maar wel nog steeds de zoete smaak. Echter bevatten zoetjes zoetstoffen waarvan je niet teveel binnen wilt krijgen. 

Al met al past af en toe een bakje koffie prima binnen een gezond voedingspatroon. Kijk vooral waar jij voor wilt gaan en geniet van het drankje waar jij je goed bij voelt en die bij jou doelen past.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!