Wandelen, een gezonde trend

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Wandelen, lopen, hiken, een blokje om….het is op het moment ‘hot en happening’. Natuurlijk was dit altijd al een populaire manier om op een laagdrempelige manier aan voldoende beweging te komen, sinds de pandemie lijkt iedereen aan het wandelen geslagen te zijn en ook daarna is dit zo gebleven. Zo ook ik; als diëtiste heb je een zittend beroep, en hoewel wij mensen motiveren en informeren over onder andere voldoende beweging, zitten we zelf de hele dag stil. Daarom vind ik de pauze altijd een mooi moment om even de benen te strekken en naar buiten te gaan voor een wandeling. Ook tijdens de feestdagen kan een wandelingetje met de familie een moment zijn om even lekker naar buiten te gaan en even wat beweging mee te pakken tijdens deze feestdagen waarbij je veelal binnen(stil)zit. 

Ik hoor je denken: een stukje lopen, hoezo is dat zo gezond? Nou, ik zal je eens meenemen in de voordelen van deze activiteit.

Hoewel wandelen in principe een laagdrempelige activiteit is (dat ligt er natuurlijk aan hoe hard je loopt en welke afstand je aflegt), brengt het een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Het draagt bij aan het ontwikkelen en behouden van sterke spieren en botten, het verbeterd de conditie van het hart en de bloedvaten en kan ervoor zorgen dat de bloeddruk en het cholesterol in het bloed verlaagd. Ook verhoog je met dagelijks wandelen de conditie van de longen en het vermogen om zuurstof in de longen op te nemen. Wandelen kan daarnaast een positief effect hebben op de nachtrust. 

Voldoende beweging helpt bij het afvallen of het behouden van een gezond gewicht. Onder beweging valt echt niet alleen keihard sporten in een sportschool of voetballen, juist wandelen is een mooie laagdrempelige manier om aan de dagelijkse beweging te komen wanneer je wat kilo’s kwijt wilt of gewoon lekkerder in je vel wilt zitten. 

Een ander groot voordeel van lekker buiten lopen is de opname van vitamine D. Vooral in de deze donkere tijd van het jaar kan het lastig zijn om voldoende daglicht mee te pakken. Ga je in je lunchpauze eventjes naar buiten voor een wandeling, dan heb je 2 in 1; lekker even de benen strekken in de frisse lucht en ook nog eens een gratis portie vitamine D te pakken! 

Ik hoor vaak dat mensen het moeilijk vinden om zichzelf te motiveren om naar buiten te gaan voor een wandeling, zeker als je een rondje gaat wandelen ‘om het wandelen’. Wanneer je niet geniet van ‘gewoon een blokje om’ kan het helpen om een bepaald doel aan het wandelen te koppelen, zoals het posten van een brief of het doen van wat (kleine) boodschappen. Wanneer de winkel of de postbus om de hoek is kan je jezelf uitdagen door een omweg te nemen naar je bestemming. Het is niet nodig om kilometers of uren achter elkaar te wandelen; een ommetje van 20 minuten draagt ook al bij aan de gezondheid. 

Wandelen kan je overal. In je eigen woonplaats bijvoorbeeld, maar hoe leuk is het om eens een andere omgeving te verkennen terwijl je werkt aan je gezondheid? Online zijn talloze soorten en maten wandelroutes te vinden. Kies je voor bosrijk gebied? Een stad? (inclusief een gezellig middagje shoppen misschien?) of ga je voor een wandeling langs de kust? 

Neem je familie en/of vrienden mee op sleeptouw deze feestdagen en maak een lekkere wandeling!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!