Scan je bedrijfskantine

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

”Op vrijdag is er altijd een optie voor een kroket, en dagelijks is er wel een gebonden soep’. ‘En waarom zou ik een gezond broodje kiezen als de kroket goedkoper is?

Bovenstaande uitspraken hoor ik geregeld. Veel bedrijfskantines in Nederland hebben helaas qua assortiment niet het juiste aanbod. Tijdens gesprekken krijg ik ook geregeld te horen, kan je niet wat gaan regelen met kok? Uiteraard, ik zou niets liever willen 😉. 

Wist je dat ruim 4 miljoen mensen dagelijks eten in een bedrijfskantine. Oftwel tijd voor een beetje actie en verandering. Een gezond aanbod, betekent vaak ook bewustere keuzes maken voor medewerkers thuis. Wat natuurlijk een positief effect heeft op de gezondheid. Vaak is er in de week thuis ook al een patatdag of en pizzadag. De vraag is dan ook is zo’n aanbod dan wel echt nodig in de kantine? Het is ook eigenlijk niet gek dat we de ongezonde producten pakken. Je bent druk op je werk, ervaart wellicht stress en dan verdien je het ook vind je zelf. En laten we ook niet vergeten, zien eten doet eten. Ga je met je collega’s naar de kantine dan pak je vaak onbewust meer. En dan komt niet alleen door dat stukje zien doet eten maar ook door een stukje gezelligheid onderling. Eten en gezelligheid is ook echt een associatie. 

Er zijn verschillende oplossingen hiervoor te bedenken. De meest voor de hand liggend is natuurlijk je eigen brood meenemen naar het werk. Plan eventueel één moment in de week wanneer je dan een uitzondering maakt. En maak je een extra uitzondering? Maak thuis dan geen uitzondering meer. Of als je altijd betaalt voor je lunch op je werk, reken dan eens uit hoeveel je in een jaar uitgeeft hieraan. Hoeveel andere dingen kan je daarvan doen? En geniet je nog wel van het aanbod in de kantine of denk je, ik doe het eigenlijk uit gewoonte. 

Ook kan het goed zijn het gezonde aanbod goedkoper te maken. Maar daarnaast kan ook een voorlichting helpen om mensen bewust te maken. Doe dit niet alleen op management niveau maar betrek alle medewerkers hierbij. Belangrijk blijft ook de gevolgen van een gezonde lunch te blijven herhalen. Denk hierbij aan betere concentratie, minder vermoeidheid. En op langere termijn ook gezondheidswinst. Als de kennis wordt overgedragen, wordt dit vaak ook weer meegenomen naar huis en wordt dit daar ook doorgezet. Dubbele winst toch? 

Maar het mooiste wat ik merk is dat door het bespreekbaar te maken hoe een gezonde lunch er uit zit dat iedereen er enthousiast over is en het aanstekelijk werkt. Er komt meer verdieping en er worden meer bewustere keuzes gemaakt.

En voor degene die tijdens het lezen van dit artikel zeggen en denken, maar dit is toch allemaal eigen verantwoordelijkheid? Yep, helemaal waar. Alleen de gevoeligheid van mensen mogen we niet onderschatten, het gemak, de emotie en de gewoonte. Als jij het goede voorbeeld geeft, zullen we ongetwijfeld ook meerdere gaan volgen. 

Kortom, de moeite waard om eens je bedrijfskantine te scannen. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!