Eten door moeheid

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.


‘Ik snoep en eet veel tussendoor, maar waarom ik dit doe is me niet duidelijk.’ Herken jij jezelf hierin? Bij veel cliënten die ik op het spreekuur zie is het een uitdaging om er achter te komen waarom ze extra snoepen.

In veel gevallen begint het al bij het aangeven van het gevoel. Het gevoel is soms iets lastigs te beschrijven. Wanneer voel ik wat, wat voel ik eigenlijk? En dat is geen probleem, het is best moeilijk om te achterhalen wat je voelt wanneer je extra snoept. 

Dichtbij je gevoel komen kan ook vervelend zijn omdat je dan je kwetsbaar opstelt. Dat voelt voor veel mensen confronterend en steken liever hun kop in het zand.

Wellicht is het daarom goed om te weten dat er 5 hoofdgevoelens zijn. Hieronder zijn ze toegelicht met een paar voorbeelden om een beter beeld te krijgen. Vermoedelijk kan jij je wel herkennen in één van de situaties of wellicht meerdere situaties. 

1. Bang, zoals zenuwen voor een tentamen of een moeilijk gesprek op je werk. Je probeert eigenlijk je gedachte te verzetten door te gaan eten en je even tijdelijk niet bang te hoeven voelen. 

2. Boos, ja of wellicht gefrustreerd. Je hebt voor je gevoel gefaald, je hebt ruzie gehad met iemand en het kan je allemaal even niks meer schelen, zoek het uit. Ook weer een stukje ik wil niet voelen. 

3. Bedroefd, er is iets gebeurt waar je wellicht geen grip op hebt, of een gesprek die je hebt gehad waarbij je beetje vervelend over voelt. Waarom zou jij je gevoel uiten? Waarom zou je de confrontatie aangaan? Nee, in plaats daarvan ga je eten. 

4. Blij, woep woep, heerlijk gevoel toch blij zijn? Je hebt een wedstrijd gewonnen, je hebt  een goed cijfer gehad of je hebt gewoon lekker de zomer in je bol. Waarom ga je dan niet gewoon genieten van al dat moois, het blije gevoel? 

5. Body, eigenlijk is dit iets wat echt vanuit je lichaam komt. Moeheid is daar één van. Na een slechte nachtrust, drukte op je werk of een verhuizing ben je gesloopt. Enige wat nog werkt voor je gevoel is suikers eten keer op keer. Maar tenslotte helpt dit niks. De oorzaak bekijken en aanpakken is dan wel weer het belangrijkste. Als je de oorzaak aanpakt hoef je uiteindelijk ook minder te snoepen. 

Eigenlijk komt dit hele stuk neer op het niet willen voelen. Alle situaties hebben deze overeenkomst. Het weg eten hierdoor van je emoties. In plaats de confrontatie aangaan, gaan we het uit de weg. Soms mag het, soms is het niet erg. Zolang je de confrontatie niet uit de weg blijft gaan. Op lange termijn heb je meer aan de oorzaak bekijken en het aanpakken hiervan. Uiteindelijk is het emotie-eten ook een associatie. Er is een gevoel en het gevolg is dat je gaat eten. En het nadeel als je langere tijd een bepaalde emotie onderdrukt met eten, kan dit ook weer een gewoonte worden. Een gewoonte doorbreken is dan ook vaak weer een uitdaging. Oftewel ga hiermee aan de slag. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!