Is er een goed of fout?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.


Ik blijf het een goede vraag vinden. Is er een goed of fout in de keuzes die jij maakt in jouw eetpatroon, in jouw leefstijl in jouw manier van bewegen? Je eerste ingeving qua antwoord op deze vraag is ongetwijfeld: ja. En ik kan me dat heel goed voorstellen. Als ik een 2e bak chips pak op een zaterdag, kan ik heel lang de gedachte hebben dat is fout. Maar waarom? Waarom is het fout om chips te eten? Waarom is het fout om een 2e bakje te nemen? Waarom is het fout om een week even wat minder te bewegen?

Als ik een appje krijg van een deelnemer staat er vaak: ik heb gefaald. Ik vind deze woorden best zwaar klinken. Gefaald omdat je even wat meer hebt gegeten dan je eigenlijk voorgenomen had. Het komt eigenlijk voort uit onze normen en waarden, onze opvoeding. We zijn opgegroeid met uitzonderingen te maken in het weekend, we zijn opgegroeid dat frisdranken slecht voor ons zijn. Leuke sidenote is dat kinderen soms in het weekend cola mogen en doordeweeks sinaasappelsap, maar wist je dat daar evenveel suikers inzitten?

Er is geen goed of fout om een simpele reden: je bent in balans als je juist een keer die uitzondering neemt. Je wilt toch genieten? Je eetpatroon en je leefpatroon hoeven toch niet te voelen als een straf? Als het zo voelt ben je te streng voor jezelf, dan leg jij de lat te hoog. We kunnen ons super goed voelen als we iets goed doen en daarna onszelf meteen naar beneden halen op het moment dat we toch een wijntje te veel hebben gepakt. Als het ware de controle verliezen. Maar geloof mij, soms is het goed om even uit de ban te schieten. Zolang je er maar van kan genieten en geen spijt krijgt. Want op die manier is een gebakje juist wel goed en totaal niet fout.

Iemand vroeg laatst aan mij wat voor cijfer ik aan mijn eigen eetpatroon zou geven. En dan kan je op twee manieren gaan beoordelen. Ja, ik eet chips, ik eet af en toe een koekje, patat of iets in die richting, maar dat betekent toch niet dat ik mezelf een onvoldoende hoef te geven? Nee, ik gaf me zelf een ruimvoldoende een 9. En ja met al die uitzonderingen. Waarom? Omdat deze uitzonderingen goed zijn, er is 0,0 mis met uitzonderingen waar je van geniet. Van die loze calorieen wat je niks oplevert behalve genot en een smaakexplosie misschien. En dat is dan ook helemaal prima 😊.

Kant en klare maaltijden verdienen ook niet de schoonheidsprijs, maar is het dan meteen fout als je dit wel een keer neemt? Nee, soms komen dingen gewoon even wat beter uit en dat is ook helemaal prima. 


Nu ben ik benieuwd als jij dit zo leest, wat zou jij dan voor een cijfer geven aan jouw eetpatroon? En ga je te kritisch zijn? Wie zegt dat alleen maar groente en fruit eten en daarnaast 0,0 uitzonderingen een 10 zou zijn? Ik vind dat eigenlijk eerder echt te streng, niet haalbaar en hierdoor eerder naar ongezond neigen. Wat uitzonderingen zijn gezond, vergeet dat niet. Wil jij ook dit inzicht krijgen en voelen? Ga met ons aan de slag tijdens één van de programma’s. 

De mooiste woorden blijven: je doet het goed op jouw manier.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!