Vetten

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddelsalweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Oh nee, vetten eet ik niet. Die zijn slecht voor je!’. Maar eigenlijk kan je beter zeggen, dat is vet gezond 😉. 

Vet in voeding wordt vaak gezien als de duivel. Het zou je dik maken en je zou het zo min mogelijk willen binnenkrijgen. Dit  is zeker niet altijd waar. Het is zelfs zo dat er gezonde vetten bestaan, die je nodig hebt om goed te kunnen functioneren. Ja ja, zonder vet ben je nergens. Ons lichaam heeft niet voor niks ook een vetpercentage, maar dat even terzijde. Hoe zit dat dan? Ik neem je mee in de wereld van de verschillende soorten vetten en hun functie. 

Er kan een onderscheid gemaakt worden tussen onverzadigd en verzadigd vet. Vet in voeding is altijd een combinatie van deze twee. Vet heeft invloed op het cholesterolgehalte in het lichaam. Voor een gezond cholesterol is het belangrijk om voldoende onverzadigde vetten via de voeding binnen te krijgen, onverzadigd vet is namelijk oké. Onverzadigde vetten vind je in producten als plantaardige olie, vloeibare bak- en braadproducten, noten, pitten en zaden, avocado en vette vis. 

Van verzadigde vetten wil je zo min mogelijk binnenkrijgen, deze hebben namelijk een negatieve invloed op het cholesterol, wat uiteindelijk kan lijden tot meer risico op hart en vaatziekten. Verzadigd vet is dus verkeerd. Dit wilt overigens niet zeggen dat je geen enkel verzadigd vet binnen mag krijgen, zorg er alleen voor dat je de inname hiervan beperkt. Maar eigenlijk is dit natuurlijk met veel meet producten zo. Verzadigde vetten vind je in producten zoals roomboter, kokos- en palmolie, volle melkproducten en kaas (48+), vet vlees, vette vleeswaren en worst, koek, chocola, gebak en snacks.

Als je bijvoorbeeld twijfelt hoe het product valt in de categorie van onverzadigd vet of verzadigd vet pak dan de achterkant van het product er even bij. Oftewel het etiket en daarmee de voedingswaarde. Zit er in verhouding meer onverzadigd vet in ten opzichte van het verzadigde vet, dan weet je dat deze verhouding qua vetten helemaal prima is. Is het andersom? Dan kan jij jezelf afvragen heb ik dit product nodig? Of kan ik het vervangen? En er is zeker niks mis met een keer wat meer verzadigd vet.

Inmiddels is het denk wel duidelijk dat iedereen vetten nodig heeft. Graag leg ik de functies ook nog even uit. Vet heeft namelijk vele functies in het lichaam. Zo levert vet energie, dat opgeslagen wordt in het lichaam en gebruikt kan worden als energievoorraad, als bescherming voor je organen en het houdt je lichaam warm. Ook zijn vetten bouwstenen voor de cellen in je lichaam, je hebt deze nodig om je ogen, hersenen en spieren goed te laten functioneren. Daarnaast levert vet belangrijke vitamines die je nodig hebt. Zo levert olie vitamine E en boter en halvarine vitamine A en vitamine D. Allemaal onmisbare vitaminen. 

Wees dus niet bang voor het eten van vet. Je hebt het nodig. Kijk op het etiket van het product om te zien hoe de verhouding tussen verzadigd en onverzadigd vet is en kies bewust. En we laten nu één vetsoort achterwege, weet jij welke? 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!