Het lezen van een etiket

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Herken je dat, je loopt door de supermarkt en hebt bijna een loep nodig om de etiketten te kunnen lezen. Kleine lettertjes, onbegrijpelijke woorden, wat kan je daar dan mee? Het is één van onze modules binnen ons programma, omdat het om extra uitleg vraagt. Daarnaast zitten er ook een hoop instinkers bij als je een etiket wilt lezen. Juist die instinkers bespreken we tijdens de module. Zo gaat boodschappen wellicht wat langer duren, maar neemt niet weg dat het ook zeker inzicht kan gaan geven.

Een paar leuke weetjes over een etiket:
– De ingrediënten staan op volgorde waar van het meeste in zit staan vooraan, waar het minste van in zit, staat als laatste vermeld. Een lekkere krabsalade, waarbij de mayonaise vooraan staan en de krab ergens halverwege mag van mij eerder een mayonaise salade eten met een vleugje krab dan andersom. Er zijn niet voor niks awards te vinden in meest misleidend product.

– Light, betekent 35% ergens minder van. En ergens minder van bedoel ik 35% minder van: eiwitten, koolhydraten, suikers of vetten. Hierbij zijn frisdranken uitgezonderd. De grote instinker van light is dat wanneer een product 35% minder vetten bevat, kan een producent er gerust meer suikers indien. Lees daarom ook de achterkant van een etiket goed. Een mooi voorbeeld. Ik was in de supermarkt toen ik light pepernoten zag liggen. Dan triggert het mij om eens de ingrediënten en de voedingswaarde te bekijken wat het verschil is ten opzichte van het reguliere product. In die light pepernoten waren minder suikers, maar wel meer vetten. Hierdoor scheelde het per 100 gram maar 1 kcal. Heel misleidend wat mij betreft. Wat ik eerder al aangaf frisdranken zijn de uitzonderingen. Light bij frisdranken is eigenlijk zo dat de suikers daaruit gehaald zijn en in plaats van suikers zijn er zoetstoffen in gestopt. Zoetstoffen is eigenlijk ook eens een aparte blog waard 😉. Hierover wordt natuurlijk altijd veel geschreven ook, maar ga ik tijdens deze blog niet op in.

– Het vergelijken van etiketten is ook iets wat een kleine oefening is. Op producten staat vaak op het etiket hoe het er voor staat met de voedingswaarde per 100 gram en vaak ook per porties. Super handig zou je denken. Maar als je een tussendoortje vergelijkt, waar ga je dan op vergelijken? Een rijstwafel per 100 gram vergelijken met 100 gram ontbijtkoek geeft een scheef beeld wanneer je het weer vergelijkt per portie. Daarnaast staat portiegrootte ook niet altijd goed vermeld. Zo had een snoepfabrikant een portiegrootte vermeld  van 2,5 snoepje. Maar wie gaat er maar 2,5 snoepje eten? Ik zie mezelf niet staan met een mes in de keuken om het snoepje door midden te snijden. Zuivelproducten bijvoorbeeld kan je prima per 100 gram vergelijken, omdat de portiegrootte vaak rond de 150-200 gram zal liggen. Maar helaas bij een tussendoortje gaat dit niet op. Denk hier goed over na als je gaat vergelijken. 

Wil je meer leren over het lezen van etiketten? Schaf dan gerust onze programma aan, dan zit deze module er ook bij. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!