Eiwitten; wie, wat, waar en wanneer?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Eiwitten, die heb je alleen nodig als je veel sport, toch?’

Bovenstaande is een veelgehoorde opmerking. Eiwitten worden vaak gezien als iets wat alleen fanatieke sporters nodig hebben, maar wat nou als ik zeg dat iedere persoon, jong of oud, groot of klein, een bepaalde hoeveelheid eiwitten per dag nodig heeft? (Ik zal alvast verklappen: dit klopt. Iedereen heeft eiwitten nodig). 

Laten we bij het begin beginnen; wat zijn eiwitten? 

Een eiwit is een voedingsstof (net als koolhydraten en vetten) en een bouwstof. Een eiwit bestaat uit verschillende aminozuren, dit zijn bouwsteentjes voor het eiwit in de lichaamscellen. Er bestaan enorm veel verschillende aminozuren. Sommige zijn essentieel, deze moeten uit voeding gehaald worden en kunnen niet door het lichaam zelf aangemaakt worden. 

Wat moet je dan eten om die eiwitten binnen te krijgen? 

Je hebt twee verschillende soorten eiwitten; dierlijke eiwitten en plantaardige eiwitten. 

Goede bronnen van dierlijke eiwitten zijn onder andere; vlees, vis, gevogelte (kip bijvoorbeeld), melkproducten, kaas en eieren. Wil je meer plantaardige eiwitten binnenkrijgen, neem dan bijvoorbeeld brood, granen zoals volkorenpasta of couscous, noten of peulvruchten. 

Volwassenen hebben gemiddeld 0,83 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig. Mensen met een vegetarisch voedingspatroon, veganisten, kinderen en zwangeren of vrouwen die borstvoeding geven hebben meer nodig, of wanneer je een ziekte/aandoening hebt of doet aan kracht of duur duursport. Hoeveel je precies nodig hebt hangt af van je gewicht, lengte en situatie. Ik als diëtist  kan helpen bij het berekenen van de voor jouw geschikte-eiwitinname en kan advies geven over producten die geschikt zijn voor jouw doel.

Heb ik dan ook een eiwitpoeder nodig? Nee zeker niet, in principe kan je uit je normale voeding voldoende eiwitten halen. En hiervoor is echt niet altijd een eiwitpoeder nodig. Het kan zeker handig zijn en snel. Maar het is zeker geen must. Zelf gebruik ik het alleen na een intensieve inspanning als ik ook nog geen maaltijd in de planning heb staan voorlopig. Want eiwitten aanvullen na je inspanning is voor je herstel ook belangrijk dit te doen binnen het half uur. 

Wist je trouwens dat het advies voor mensen met COPD is om eiwitten voor het slapen gaan te nemen? Vaak worden er in deze situaties drinkvoeding gebruikt. Uit onderzoeken is naar voren gekomen dat in de nacht het beste weer spiermassa opbouwt en hierdoor is vaak voor het slapen gaan een gouden tip.

En nog een andere tip, ga je spiermassa opbouwen door training neem dan ook zeker je eiwitinname onder de loep. Alleen dan bouw je ook efficiënt je spiermassa op. Anders doe je al je krachtinspanning voor niks, dat zou zonde wezen.  

Kortom: in welke situatie je ook zit, eiwitten in je voeding heb je nodig. Eiwitten zorgen ervoor dat er allerlei regelprocessen in het lichaam in werking worden gezet en in werking blijven (denk aan het mogelijk maken van een goede spijsvertering en ook antilichamen die zorgen voor afweer zijn eiwitten). Ook zorgt een eiwitrijk voedingspatroon voor voldoende verzadiging, wat kan helpen bij afvallen en op gewicht blijven. 

Belangrijk stofje, die eiwitten!

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!