De strijd in de supermarkt

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

De strijd in de supermarkt

Alleen boodschappen doe ik nooit. Ik heb altijd een peuter aan mijn hand die staat de zeuren. Dagelijks voer ik weer strijd met die peuter. Oftewel het stemmetje in mijn hoofd. 

Voor veel mensen is het een dagelijkse realiteit en misschien ook wel voor jou. Mijn cliënt omschreef haar eetprobleem heel duidelijk. Elke keer als zij naar de supermarkt ging om weer boodschappen te halen heeft zij een strijd. Een strijd met een stem in haar heeft die zegt: ‘neem die zak chips’. Ze omschreef het als: ‘ik heb het gevoel dat ik altijd met een peuter de boodschappen doe. De peuter zegt: mama, ik wil chips. En ik ga er tegenin. Maar de peuter wordt boos en blijft schreeuwen om die zak chips. En uiteindelijk geeft ik me er aan over en geef ik de peuter zijn zin.’

Een open en eerlijk verhaal, maar een pijnlijke dagelijkse strijd. Een strijd die dagelijks geleverd wordt door veel mensen. Het stemmetje in je hoofd kan soms zo aanwezig zijn dat je toch voor de niet ingeplande en ongezonde dingen gaat. En soms is het ook een onbewuste actie. Denk aan al die verleidingen die in de supermarkt liggen, waar je mee te maken krijgt als je op bezoek goed etc. etc. etc.

Tegelijkertijd is het belangrijk dit niet als een patroon aan te leggen in ons hersenen. Dat het een associatie wordt en uiteindelijk een gewoonte. Een associatie dat een koekje bij de koffie hoort, een biertje bij het voetbal kijken en frietjes op de zaterdag. Langzaamaan worden deze patronen een gewoonte en kun je ze alleen nog doorbreken indien jij je er bewust van bent.

Wellicht kan je de reguliere tips wel en zo niet geef ik ze hierbij graag nog even:

1. Maak een weekplanning van je maaltijden. Zo hou je structuur, overzicht en ritme & regelmaat. Als je lastminute denkt wat ga ik eten, varieer je vaak ook minder en kies je weer voor dat gerecht wat je al zo vaak eet. Op zich niks mis mee, maar variatie is ook belangrijk.
2. Maak een boodschappenlijstje en wijk hier niet van af. Sla de verleidingen af in de supermarkt, zoals de aanbiedingen die je niet nodig hebt of die verleidelijke kassakoopjes. 

3. Doe geen boodschappen wanneer je een hongergevoel hebt. Als je dan boodschappen gaat doen, is alles te verleidelijk en lekker. 

4. Doe samen met iemand boodschappen die jou kan (bij)sturen. Spreek dan ook af dat je niet wilt afwijken van je boodschappenlijstje en wellicht kan degene ook nog andere tips geven. 

5. Bestel je boodschappen en laat ze thuis bezorgen. Het klinkt misschien lui en makkelijk. Maar als jij echt moeite hebt om in de supermarkt alles te weerstaan, kan dit echt uitkomst bieden. Tevens heb je weinig last van kassakoopjes, je bespaart tijd die jij wellicht weer kan besteden aan een moment ontspanning voor jezelf. 

Maar misschien zijn deze tips niet genoeg. Wellicht kan het heel goed zijn om jezelf te gaan richten op een leefstijlplan wat werkt. Valkuilen bekijken en actie voeren. Want ik vermoed dat jij de strijd niet meer wilt voeren. En dat jij ook graag inzichtelijk wilt hebben waarom je eet. En vooral meer vrijheid hierin hebben.  

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!