Koolhydraten daar word ik toch dik van?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Koolhydraten daar word ik toch dik van?

Hoe vaak ik dit hoor. Ja, als ik brood eet word ik dik? Oké zullen we even relativeren? Hoeveel mensen in jouw omgeving ken jij die brood eten en in jouw ogen een normaal lichaam hebben? Ik ken echt niemand die van brood dik wordt. En de vraag is als jij wel aankomt, ligt dit dan misschien eerder aan de hoeveelheid? Aan andere dingen die jij eet op een dag? Of wellicht aan het broodbeleg? Laat ik wel voorop stellen dat ik er van overtuigd ben dat koolhydraten wel allemaal wat minder kan in ons eetpatroon. Denk hierbij aan de koeken die tussendoor worden gegeten en makkelijk vervangen kunnen worden door een schaaltje zuivel dan wel een handje noten. En met noten heb je dan ook meteen goede voedingsstoffen binnen. En een salade als lunch met eventueel een stuk fruit (ook koolhydraten) kan ook prima ter vervanging van een keer wat brood of crackers om andere soort koolhydraat binnen te krijgen en in verhouding wat minder. En daarbij ook meteen de winst van ruimvoldoende groente op een dag.

Laten we eens de koolhydraten wat meer gaan toelichten. Hopelijk krijg je hierdoor iets meer inzicht en weet je ook dat je niet volledig zonder ze kan.

Koolhydraten, een energiebron waar niemand zonder kan. De hoeveelheid koolhydraten die jij nodig hebt op een dag is anders dan de hoeveelheid die je buurman of buurvrouw nodig heeft. Dit hangt af van je dagelijkse activiteiten. Heb je bijvoorbeeld zittend werk of sta je juist veel? Doe je aan beweging? Bij alles wat we doen gebruiken we koolhydraten. Soms veel en soms maar een klein beetje. Voor de hersenen zijn de koolhydraten zelfs de belangrijkste bron. De hersenen gebruiken bij het lezen van dit artikel alleen al een glucose, een soort koolhydraat. Maar ook als je diabetes hebt is het bekijken van de juiste verdeling en hoeveelheid koolhydraten bepalend. En hierbij in verhouding wat minder koolhydraten oftewel koolhydraatbeperking kan dan zeker geen kwaad. Überhaupt koolhydraatbeperkt eten kan voor meer mensen werken. Als je het op zijn eerste plaats ook niet gaat gaat zien als een dieet.

Glucose verkrijgen we door koolhydraten te eten. Koolhydraten zitten bijna overal in. In volkorenbrood, volkorenpasta, aardappelen, fruit, groente, koek, gebak, maar ook in vruchtensappen en melkproducten.

Er bestaan verschillende soorten koolhydraten: monosachariden, disachariden, oligosachariden en polysachariden. 

Enkele voorbeelden van bovengenoemde koolhydraten: 

– Monosachariden zitten in vruchtensuiker, zoals een mango, sugar snaps of honing 

– Disachariden zitten in melksuiker. Dit is de lactose die we vinden in onze melkproducten. Vind ik ook altijd een mooie dat mensen zeggen er zitten zelf koolhydraten in yoghurt. Yep, gelukkig maar dat is namelijk de lactose. 

– Oligosachariden zitten in peulvruchten zoals pistachenoten, kikkererwten of doperwten. 

– Polysachariden: hieronder valt de zetmeel in onze aardappelen en graanproducten 

Wat zijn koolhydraten?
De meeste koolhydraten worden door het lichaam omgezet in glucose. De vertering van koolhydraten gebeurt al in de mond door ons speeksel. Maar niet alle koolhydraten zijn verteerbaar en alleen de koolhydraten die verteerd zijn door ons lichaam worden opgenomen en opgeslagen om energie te leveren. Vezels zijn ook koolhydraten. Deze worden niet gebruikt als energiebron, maar voor een goede werking van de darmen, zoals een gezonde stoelgang. Ons lichaam heeft maar een beperkte opslag voor glucose. Dit betekent dat als we meer koolhydraten eten dan we kunnen verbanden, dit wordt omgezet in vet in het lichaam. En deze laatste zin is de doorslaggevende factor wanneer je dus aan kan komen van koolhydraten. Het gaat altijd om de balans. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!