Wat straal jij uit?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Wat straal jij uit?

Uitstraling, de eerste indruk. We vergeten het niet vaak. Houding zegt veel over iemand en hierom ook over jou. Ben jij iemand die altijd recht in iemand zijn ogen kijkt bij het voorstellen? Ben jij iemand die beetje schichtig naar beneden kijkt? En hoe zit het met jouw handdruk?

Alles wat hierboven is genoemd zegt veel over iemand. Maar ook over jezelf. Ga bijvoorbeeld eens staan als een zoutzak. Je hoofd iets laten hangen, je schouders voorover en ervaar eens hoe dat voelt. Ga daarna eens rechtop staan, schouders naar achter,  borst naar voren en lach. Hoe voelt dit? Dat geeft toch en heel ander gevoel?

Je lichaamstaal zegt veel over je. Zo kan het al aangeven of je blij bent, verdrietig of bang. Of als jij in gesprek bent met iemand met je handen in je zakken, weinig oogcontact hebt dit voelt ook meteen al anders dan wanneer je iemand knikkend goed aankijkt. Je hebt het vast ook wel eens gehoord de open en gesloten houding. Vaak ben je onzeker indien er een gesloten houding is. Je hebt je benen bijvoorbeeld over elkaar of je armen. Tegelijkertijd kan dit ook je meest comfortabele houding zijn en zegt het weer niks over jou onzekerheid. Bij open houding, ben je goed toegankelijk en voel jij je goed op je gemak.

Ze zeggen niet voor niks dat een eerste indruk belangrijk is. En dat is niet zo zeer hoe jij praat, maar eigenlijk is het die ene seconde hoe jij binnenkomt. Als jij recht staat, lacht, straal je meteen ook meer zelfvertrouwen uit. En dat voel jij zelf ook. Als het goed is voelde jij jezelf net veel krachtiger toen je goed rechtop ging staan en die glimlach toverde.

Er zijn hier, of eigenlijk waarover niet, ook boeken overgeschreven wat je zegt met je lichaamstaal. Een paar voorbeelden nog hierbij.

– Waar kijk je naar kijkt of eigenlijk hoe je hoofd staat. Kijk jij recht voor uit is dit vaak dat je zelfverzekerd bent. Kijk jij een beetje schuin, dan ben je eigenlijk vaak geïnteresseerd en ook goed ontspannen.  Is het zo dat je hoofd naar voren staat, dan zit jij of je gesprekspartner niet zo lekker in het gesprek. Indien je hoofd juist iets naar achter staat, kan dit bij een ander niet zo fijn overkomen. Het kan namelijk best betekenen dat je minachtend bent.

– Ontspannen of juist gespannen. Zit jij of je gesprekspartner gespannen op de stoel? Hoge en snelle ademhaling of juist heel relaxed. Iemand die vaak lekker ontspanning in het gesprek zit, is vaak ook iemand die flexibel is en zich kan aanpassen. 

– Staren. Wellicht herkenbaar, als je het gevoel hebt dat mensen door je heen kijkt. Je kan je eigenlijk hierdoor super ongemakkelijk voelen, maar wellicht is dat ook hetgeen wat je gesprekspartner wilt uiten. Het staren van jou of de ander is er vaak op gericht om kracht en/of dominantie uit te stralen. 

– Aanraken van je nek tijdens het gesprek. Als dit vaak gebeurt, straal je onrust/ongemak uit. Waarom? Omdat je eigenlijk vaak je nek vastpakt als verzachting om soort van aanraking, strelen, massage om het te verzachten. Oftewel de spanning weg te halen. 

En ook bij lichaamstaal is het zo, het zijn patronen en iets past bij je. Als je nu denkt, ik kan hierin wel iets verbeteren, prima, vergeet niet dat ook dit tijd kost. En waar zijn er geen boeken over geschreven, maar ook over het stukje lichaamstaal zijn mooie boeken overgeschreven.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!