Drink jij voldoende?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Drink jij voldoende?

Geregeld vraag ik aan mijn dochtertje, nu 4 jaar, of zij nog iets leuks weet om over te schrijven. En de meest leuke ideeën komen dan naar boven. Diverse titels heb ik aan haar te danken, ook deze blog is dankzij haar. Ze zei toen ik het laatst vroeg: wat mag je allemaal drinken op een dag? Is cola gezond?
En toen dacht ik, ja het is echt een onderwerp wat ik ook veel bespreek met deelnemers en tijdens mijn spreekuur. Ik denk namelijk wel dat we allemaal weten dat vocht belangrijk is. Maar om ook voldoende binnen te krijgen, kan een uitdaging zijn.

Als jullie ons ook volgen op instagram zal de reel je over de gouden tip om voldoende te drinken niet aan je voorbij gegaan zijn. De gouden tip luidt namelijk: na elke plas een glas. Dit werkt zeker als je druk bent of geen dorstprikkel ervaart. De associatie inbouwen zodra je naar de wc gaat is perfect. Dan word je er elke keer aan herinnerd.

Maar de grootste uitdaging is toch wel voor veel en wellicht ook voor jou, wat drink ik dan op een dag? De opmerking die ik het vaakst hoor is toch wel ‘de hele dag water, vind ik ook zo wat’. Als ik naar mezelf kijk is het inderdaad dag in en dag uit water. Hier en daar een kopje thee, af en toe een decafé en soms een alcoholvrij drankje, maar verder is het bij 99% van de tijd water. Is dat saai? Nee hoor, ik denk niet dat ik saai ben. Of althans, ik vind mezelf niet saai. Maar dit kan je het beste navragen aan mijn directe omgeving 😉. En mis ik iets anders? Nee, voor mij is het een patroon en is het prima om hoofdzakelijk water te drinken.

Maar stel dat je toch denkt ik wil iets anders, wat kan je dan het beste drinken? Laten we eerst kijken wat het advies is per dag. Dagelijks is het belangrijk 1,5 – 2 liter water te drinken en er zijn zelfs tegenwoordig klinieken die rekensommen houden hoeveel vocht je binnen hoort te krijgen. De Mayo clinic in Amerika hanteert bijvoorbeeld het volgende sommetje. Deel je gewicht door 30 kg en dan weet je hoeveel liter jouw lichaam nodig heeft. Dit even los van inspanning, veel zweten en dergelijke.

Water en thee kan je het beste drinken. Waarbij koffie ook prima is en geen vocht vasthoudt 😉. Mooie fabel. Belangrijk wel om maximaal 3-4 koppen koffie te drinken en niet meer. Verder ga je dan eigenlijk al naar de dranken met suikers en/of zoetstoffen. En dat kan een dingentje blijven. Frisdranken, sappen bevatten vaak veel suikers en hierdoor extra energie en de vraag is hebben we dit nodig?  En zowel suikers als zoetstoffen houden de behoefte aan zoet in stand. Een watertje met een smaakje is eigenlijk dan nog beter om te drinken. Maar als jij voor 80% van de tijd lekker water, thee of koffie drinkt dan kan je heus wel wat anders ernaast drinken.

En nog wat tips om voldoende te drinken:
– Zet een kan water in de koelkast die aan het einde van de dag leeg mag zijn
– Zet je wekker elk uur voor een klein glaasje water
– Download de drinkapp
– Noteer elke keer ergens als je wat drinkt en halverwege de dag check je even hoe ver je bent
– Elke keer als je wat gedronken hebt giet je dit in een kan. Aan het einde van de dag moet deze kan dan vol zijn, dan weet je hoeveel je hebt gedronken

En daarnaast zegt de kleur van je urine ook veel. Als je urine licht van kleur is, heb jij voldoende gedronken. Is deze juist donker, dan mag je vaak meer drinken. Ook hoofdpijn kan een teken zijn van te weinig vocht.


Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!