Vergelijken, waarmee eigenlijk?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Vergelijken, waarmee eigenlijk?

Vergelijk jij jezelf wel eens met iemand anders? Misschien op uiterlijk, misschien op prestatie, misschien op het huis van iemand? Ongetwijfeld en som is dat ook niet erg. Want laten we eerlijk wezen, het is soms leuk om ergens naar te streven. Tegelijkertijd is het daarbij onwijs belangrijk is dat realistisch? Is het haalbaar?

Open je social media maar weer eens en hoeveel perfecte plaatjes komen er in 5 minuten langs als je aan het scrollen bent? De vraag is dan ook wat vergelijk je op dat moment? Iemand die iets plaatst op social media plaatst vaak iets positiefs. Wie zegt dat er 5 minuten geleden voor het plaatsen niet een hele taart is in gegaan? Een huilbui is geweest of dan wel daarna?

De vraag is dan ook meteen, kan jij jezelf eigenlijk wel met iemand vergelijken? Iedereen is uniek en ook jij bent uniek. Jouw denkwijze, jouw manier van doen, jouw manier van eten, jouw lichaamsbouw, jouw uiterlijk, jouw DNA, jouw opvoeding en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het valt niet te kopiëren. Je bent geboren als een uniek persoon, hou dat ook vast en streef niet om een kopie van iemand anders te worden. Want realistisch, dat is het zeker niet.

Ik ben benieuwd, op welk gebied vergelijk jij jezelf? In de praktijk horen wij vergelijken vaak terug op het gebied van uiterlijk maar ook zeker eetgedrag. ‘Mijn buurvrouw kan alles eten en komt niet aan’. Wie zegt dat jouw buurvrouw niet compenseert over de dag heen? Wie zegt dat jouw buurvrouw niet enorm veel stress heeft waardoor ze misschien niet aankomt? Wie zegt dat jouw buurvrouw niet nu een snelle stofwisseling heeft en op latere leeftijd als nog tegen de lamp loopt? Vergelijken is niet realistisch. 

En wat als we allemaal gelijk waren? Wat als we er allemaal hetzelfde uitzagen, dezelfde energiebehoefte hadden, dezelfde denkwijze? Hoe zou de wereld er dan uitzien? Klinkt ook bijna onmogelijk en niet haalbaar. We kunnen elkaar versterken door onze eigen kwaliteiten.

De vraag is ook, is hetgeen wat je vergelijkt echt het belangrijkste in het leven? Is er uitzien als een ander daadwerkelijk het allerbelangrijkste in jouw leven? Gaat het er uiteindelijk niet om dat je dicht bij jezelf kan blijven, jezelf bent, van jezelf houdt en gelukkig bent met jezelf? Dat gaat streven naar een ander persoon niet voor jou veranderen. Ook word je echt niet gelukkig van vergelijken. Het voelt niet haalbaar, je hebt het gevoel dat jou dat nooit lukt. Hierdoor loop je ook weer een deuk op in je zelfvertrouwen. En de vraag is waar stopt het? Is vergelijken eenmalig dan is het prima, maar vergelijken stopt vaak niet. Het gaat door en door en over een tijdje in een andere fase wil je weer iets anders.

Stop daarom met vergelijken. Iedereen is anders, kijk naar jezelf en bedenk hoe trots je mag zijn met hetgeen wat je hebt. Leer luisteren naar jouw lichaam en vergelijk je niet met iemand anders. Jij bent jij en ik ben ik. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!