Wat ga jij loslaten

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Om bepaalde patronen te doorbreken moeten we soms dingen loslaten. Bepaalde overtuigingen, bepaalde gedachtes, bepaalde gewoontes. Om stappen te maken mogen we onderzoeken naar hetgeen wat je nodig hebt om verder te gaan. En dat is misschien niet altijd makkelijk. Maar dit blijft ook natuurlijk, niet elke verandering gaat vanzelf en dat hoeft ook niet. Weerstand kan ook groei met zich mee brengen. Maar terug naar hetgeen wat jij gaat loslaten. Graag licht ik een aantal voorbeelden toe wat ik bedoel met overtuigingen, gedachtes en gewoontes. Waarbij ik meteen de kanttekening wil maken bij overtuigingen. Maar dat lees je wel in de uitwerking er van.

Overtuigingen
En eigenlijk is overtuigingen misschien nog niet eens het juiste woord, maar is het meer bepaalde karaktereigenschappen die je nog mag ontwikkelen. Denk hierbij aan het doorzetten van iets. Iets aanpassen kunnen we, maar dat stukje doorzetten is soms lastig. En wellicht is dat ook gewoon een karaktereigenschap van jou dat je het soms lastig vindt om dingen door te zetten en zo ook bij je leefstijl. Wellicht mis je een bepaalde karaktereigenschap om sterk in je schoenen te staan en weerstand te bieden aan verleidingen, aan hetgeen wat wordt aangeboden aan je. En eigenlijk valt en staat dit ook met een stukje accepteren dat je dit niet hebt en er dus extra alert op mag zijn. Bij het loslaten hiervan, kan het dus zijn dat je kan denken oké ik laat los dat ik dit me niet gaat lukken want ik ben geen doorzetter. Het is een excuus waar jij je niet achter hoeft te verschuilen. Want je kan dit ook ombuigen. Ik weet dat ik geen doorzetter ben, wat kan me hierbij helpen dat ik het wel volhou?

Gedachtes
Bepaalde gedachtes kunnen je lekker in de grond trappen. Denk aan: ‘ik kan dit niet’, ‘ik ben het niet waard’, ‘ik hou het niet vol’. ‘ik kan het niet houden bij 2 koekjes, dan eet ik gewoon door’. De vraag bij zulke gedachtes, zijn ze helpend? Kan je ze beter loslaten en als spam zien? Eigenlijk zijn dit niet-helpende gedachtes. Ze helpen je niet verder in het proces en in de aanpassing in je leefstijl. Hier is ook een blog over geschreven. Zie de blog over niet-helpende gedachtes

Gewoontes
Dat rustig avondje op de bank met chippies in een schaaltje, een wijntje bij de warme maaltijd, dat croissantje elke zaterdag. Vraag je zelf af bij gewoontjes: leveren mij deze iets op? Helpen mij deze bij dit proces en bij het bereiken van hetgeen wat ik wil bereiken? En daarbij zeg je wellicht tegen het wijntje dat dit je wel helpt omdat je er van geniet en zeg je bij het croissantje ik doe het maar ik geniet er niet van. Oftewel welke gewoontjes ga jij doorbreken, aanpakken om weer verder te kunnen? Wellicht belemmeren bepaalde gewoontes je nu of wellicht heb je geen zicht op de gewoontes die je belemmeren tenzij je ze eens goed onder de loep neemt. Ook hierbij kunnen wij je helpen natuurlijk. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!