Aanpassen leefstijl

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Waarom zou jij kiezen voor het aanpassen van je leefstijl? Waarom zou jij stoppen met al die diëten? En waarom zou jij je nog langer laten beïnvloeden door mensen om je heen met succesverhalen?

En hierop kunnen we zoveel bedenken en antwoorden. Zoals wel eens eerder geschreven in de blog: leefstijl kent geen einddatum. Is een gezonde leefstijl tijdloos. Je zult altijd baat hebben bij een gezonde leefstijl, gezonde voeding en voldoende bewegen. Neem daar voldoende rust, ontspanning en een goede nachtrust nog bij en je bent in balans. En daarbij meteen de kanttekening dat het niet makkelijk is om in balans te blijven. Mede door alle verschillende fases waar we als mensen doorheen, denk aan gebeurtenissen, ziektes, veranderen van werk, blessures maar ook ouder worden. En eigenlijk is hierdoor aanpassen van leefstijl iets wat altijd gaande is en daarmee ook de grootste uitdaging. Zet daarnaast ook de focus nog eens neer, je kan niet op alle facetten van de leefstijl de focus continue hetzelfde houden. Als je verder in een proces bent gaan denken vanzelf en is het niet nodig, maar wel als je net begint en je hebt meerdere uitdagingen om mee aan de slag te gaan kan je niet verwachten alles 100% goed te doen door het tegelijkertijd aan te pakken.

Het aanpassen van je leefstijl kost echt inspanning, tenslotte kost elke verandering inspanning. Niks gaat ook vanzelf 😊. Is dat erg? Nee, als je weet waar je het voor doet is dit oké. En dan hierbij is een stukje acceptatie ook van belang. En om iets te accepteren, is spannend en kan ook moeite kosten. Als jij accepteert dat het tijd kost om van de kleine stappen die jij zet in je leefstijl iets te merken, als jij kan accepteren dat een gezonde leefstijl je vooral ook voor de lange termijn iets oplevert is dit heel veel waard. En het maakt het lastig als je op dit moment ergens wel weet ik kan dingen veranderen en aanpassen, ik weet dat ik te zwaar ben en ik kan beter voor mezelf zorgen. Want waarom zou je iets veranderen als je nu geen belemmeringen merkt, geen beperkingen hebt? Dit is ook de moeilijkste en grootste uitdaging. Heel begrijpelijk ook dat ik soms cliënten spreek die obesitas hebben, gelukkig zijn en zoiets hebben waar doe ik het voor. Uiteindelijk doe je het ergens voor je toekomst, voor de lange termijn. En nee het is niet bij iedereen zo dat als we ongezond leven we ook veel gezondheidsklachten hebben, maar voor de meeste is dit wel van toepassing.

Aanpassen van je leefstijl kan hierdoor wel echt voordelen met zich mee brengen. Met name morbiditeit op latere leeftijd kan hiermee voorkomen worden. Wat al een uitdaging is omdat we natuurlijk gemiddeld ouder worden en we leven in een maatschappij waar veel van ons verwacht wordt en daarmee dat we ook weer van onszelf veel verwachten.

Maar waar wil jij over 5 jaar staan? Wat gebeurt er met jou als je nog 5 jaar zo doorgaat? En wat gaat het voor jou veranderen over 5 jaar als je wel iets aanpast? Wat gaat het je opleveren als je verandert? Een collage, een moodboard of een brief schrijven aan jezelf hierbij kan in ieder geval inzicht geven en waardevol zijn.

En eigenlijk is daarmee de hamvraag: wat is voor jou echt het allerbelangrijkste?

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!