Moet dit nu?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Ben jij ervan bewust hoe vaak jij het woordje moet(en) gebruikt? We gebruiken het volgens mij best vaak en eigenlijk heel vaak onbewust met in die zin ook niet te nadruk op het echte moeten, echter kan het wel zo overkomen. Denk aan:
– Moet ik jou helpen?
– Ik moet vandaag werken
– Jij moet dit echt even voor mij uitzoeken

Terwijl je alle bovenstaande zinnen ook makkelijk weer kan ombuigen. Denk aan:
– Zal ik jou helpen?
– Ik ga/mag vandaag werken
– Jij bent hier goed in, jij kan dit vast voor mij uitzoeken

Soms met één woordje verschil kan je aan het woordje moeten al een andere dimensie geven.

Een aantal jaren geleden had ik een coach, die de zin: moet dit nu mooi uitpelde. En eigenlijk werd het: moet ik dit nu doen. Je kent het wel, je hebt het druk, je legt de lat hoog en verwachtingen daarbij ook. Je hebt het gevoel alsof alles wat je doet een moeten is. En stiekem is de antwoord op deze vraag natuurlijk 99% van de tijd nee.

1. MOET ik dit nu doen?
2. Moet IK dit nu doen?
3. Moet ik DIT nu doen?
4. Moet ik dit NU doen?
5. Moet ik dit nu DOEN?

1. Hierbij leg je de klemtoon op moet. De vraag is, is het nodig om te doen? Wil ik dit doen? Mag ik dit doen?
2. Bij de 2e zin gaat de klemtoon naar ik. Hierbij is dan ook de grote vraag ben ‘ik’ degene die dit uit mag voeren, of zijn er wellicht ook anderen aan wie jij het kan overdragen of die het ook gewoon kunnen doen.
3. Leg hierbij de klemtoon op het wordt dit. En hierbij gaat het om prioriteiten stellen. Is dit nu de belangrijkste taak om af te ronden, of zijn er eigenlijk nog andere taken die prioriteiten behoeven?
4. Om even in het hier en nu te blijven 😉. Is deze taak voor vandaag het belangrijkste om te doen? Is het van belang dat het echt a la minute uitgevoerd wordt of kan het ook gerust nog even een paar dagen wachten. In de praktijk zeggen wij: is het geen spoed? Is er iemand in een levensbedreigende situatie? Oké dan is het spoed en anders is het gewoon even pech als we er niet aan toekomen en dan met elke taak ook.
5. Het laatste woord van deze zin is het woord doen. Hierbij is de vraag vooral wie heeft jou dit opgelegd, ben jij dit zelf? En is iets wat jij bedenkt wat gedaan mag worden of is het echt iets wat uitgevoerd mag worden? En als het nodig is, wat is dan de meest effectieve aanpak zodat het de minste energie kost?

En het klinkt allemaal simpel, want soms schiet je even in de stress en dat is ook prima en dan mag ook. Zolang je er maar niet te lang in blijft hangen. En gebeurt dit een keer wel? Dan weet je wat je nu te doen staat. Ontleed de zin en kijk wat de juiste antwoorden zijn. Ik durf te wedden dat er ineens best veel af gaat vallen wat je daadwerkelijk nu moet doen 😉.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!