Hoeveel hou jij van jezelf?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Onlangs hoorde ik deze vraag in een podcast van Kim van Munnecom. En het is meteen een mooie vraag, een diepzinnige vraag. Hoe beantwoord jij hem in eerste instantie? En wellicht voel je ook spanning en weerstand bij deze vraag. Het roept wellicht vragen op, ‘mag ik van mezelf houden?’, ‘Ik kan toch alleen van anderen houden?’, ‘is het niet gek om van mezelf te houden?’. En ja het is spannend om tegen jezelf in de spiegel te zeggen: ‘ik hou van jou’. Het voelt onwennig, gek, onbekend.

Maar je mag in de spiegel gaan staan en tegen jezelf zeggen: ‘ik hou van jou’. Waarom? Omdat liefde voor jezelf het allerbelangrijkste is in het leven. Als je van jezelf houdt, kan je deze liefde ook weer geven aan een ander. Als jij nog niet eens om jezelf geeft, niet van jezelf houdt en jezelf niet op één zet, hoe kan je dan  van een ander houden? Gelukkig zijn met jezelf is zo waardevol. En tegelijkertijd is dat het moeilijkste wat er is. Neemt natuurlijk niet weg, dat je wellicht af en toe even niet gelukkig bent met jezelf door bepaalde situaties, als JIJ jezelf maar op één zet. En waarom zet je jezelf op één? Omdat je  van jezelf houdt en omdat jij het waard bent. En iedereen is het waard. Waarom kan je zo goed advies geven aan anderen? Waarom kan je zo goed tegen anderen zeggen hoe ze dingen kunnen aanpakken, maar voor jezelf doe je dit niet? Is het omdat je niet wilt voelen? Omdat je het ervaart als egoïstisch? Dat is niet nodig, want jij bent ook het beste waard en gun dit jezelf ook. 

Ga vaker voor de spiegel staan als je het allemaal gek en onwennig vindt. En zeg lieve woorden tegen jezelf. Hierbij een aantal voorbeelden waar je aan kan denken:
– ik ben mooi
– ik ben zorgzaam
– ik ben lief
– ik ben geweldig
– ik ben goed zoals je bent
– ik ben het beste waard
– ik hou van jou

En misschien heb jij nog in deze trend eigen woorden die meer binnen komen dan bovengenoemde. Als jij eigen woorden hebt, zijn ze vaak krachtiger, voel je ze beter en komen ze beter binnen.

Ook liedjes kunnen hierbij goed helpen om power in je lijf te voelen. Liedjes van Fia vind ik zelf altijd de beste om te luisteren als ik even denk blehhh. Zoals het nummer you’re ready to shine, is echt een krachtig nummer om weer even bij jezelf te komen. Even in te checken bij jezelf, doe ik nog steeds waar ik gelukkig van word? Cijfer ik mezelf weg of zet ik mezelf op de eerste plaats? En zet ik mezelf op de eerste plaats omdat ik van mezelf hou?

Vaak hoor ik om me heen, ik kan mezelf niet op één zetten daar staan mijn kinderen. En deze reactie is heel begrijpelijk. Maar zonder jou, zonder een persoon die niet van zichzelf/haarzelf houdt kan het ook een uitdaging zin om alles goed te laten lopen.

Kies daarom vaker echt voor jezelf, zelfzorg is het ondergeschoven kindje in een gezonde leefstijl maar zou belangrijk.

Ik hoor graag over een paar weken dat jij krachtig tegen jezelf kan zeggen: ik hou van jou.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!