Het is weekend, mag ik dan niet meer snoepen?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Herken je dat, het is weekend je hoeft niks en denkt ‘yes, lekker een biertje, bitterballen, uiteten’ of iets in die trend. Het is denk ik ook deels passend in onze cultuur, onze normen en waarden. We zijn vaak opgegroeid met het feit dat we in het weekend iets lekkers mogen. Ik hoor veel om me heen dat kinderen dan een glaasje cola bij de film mogen en een schaaltje chips. Hierdoor beginnen we natuurlijk ook vroeg aan te leren dat het weekend een associatie is om even iets lekkers tot ons te nemen. En door associaties ontstaan gewoontes en door gewoontes ontstaan momenten dat we meteen ook minder genieten. Waarom? Omdat het simpelweg een patroon is die we onszelf hebben aangeleerd.

Echter de vraag is waarom? Als ik na een werkdag denk ‘ja, ik heb zin in wat lekkers’, mag ik hier dan doordeweeks niet aan toegeven? Mag ik dan niet een uitzondering maken doordeweeks? Moet ik dan denken, ik moet echt perse wachten tot het weekend? Zelf vind ik dit niet kloppend. En vroeger dacht ik ook zo, maar nu denk ik twee dingen. 

  1. Als ik er doordeweeks zin in heb wacht ik niet tot het weekend. Wie zegt dat ik er in het weekend zin in heb als ik het eindelijk weekend is? Misschien denk ik dan helemaal niet aan iets heel lekkers, maar denk ik gewoon lekker aan een salade, fruit en gezonde warme maaltijden. Dan is het ergens toch zonde dat we zo gefocust waren. Belangrijkste is dat we genieten van ons eten en leefstijl. Als je meer op maandag geniet van dat bakje chips dan op vrijdagavond, maak dan de switch. Is het de week daarop een andere avond dat je er zin in hebt? Switch het dan gewoon naar een andere dag. Ga niet plannen, dan mag ik iets, maar hou het open. Hou het open door te zeggen: ik neem iets lekkers wanneer ik er ook echt zin in heb. Ik weet zeker dat je er dan ook duizend keer meer van gaat genieten. Omdat het geen associatie is, geen gewoonte, maar een echt moment van genieten. Gun jezelf dit ook. 
  2. Zorg dat dit lekkers gewoon passend is in jouw leefstijl. Verbied je zelf dan ook niks, maar kies ervoor dat je een keuze hebt. Dat je een keuze hebt om iets lekkers te nemen als je er zin in hebt. Zorg dat je mindset en je eetpatroon zo is, dat een uitzondering ook geen kwaad kan en passend is. Belangrijk blijft dan ook je gezonde verstand te gebruiken. Hoeveel mensen ken jij die uitzonderingen nemen? Hoeveel mensen ken jij die nooit iets lekkers nemen? Ik ken ze eerlijk gezegd bijna niet. Ik ken ze alleen indien iemand ECHT te streng is voor haar-/zichzelf of iemand met een eetstoornis. En ja, zelfs diëtisten maken uitzonderingen. Had je niet gedacht he 😉. Ook dat hoor ik geregeld. ‘Ja, jij ben diëtist dus je zal wel niks snoepen’. Gelukkig, ook ik maak uitzonderingen en geniet daar van. En een enkele keer in het jaar, eet ik ook gedachteloos teveel misschien. Maar zolang je nergens spijt van krijgt is het prima 😊. 

Meer informatie over het omgaan met de verleidingen in het weekend kan je ons E-book aanschaffen. Vol tips en hierdoor goed bruikbaar voor als nog gezellige en leuke weekenden.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!