Stilstaan door te weinig eten

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Het klinkt misschien dubbel, maar het is echt waar. Doordat dat je te weinig gaat eten kan je stil gaan staan in gewicht. Ik hou niet van calorieën tellen want eigenlijk is dit niet echt van toegevoegde waarde. Althans, als je de juiste kennis hebt is er niks mis natuurlijk. En hiermee ook het juiste oordeel kan geven en een goede beoordeling aan calorieën is het prima. Maar helaas gebeurt dit zelden. Hoe weet jij hoeveel calorieën je nodig hebt? Een app die alleen op basis van je lengte en gewicht wat berekend met eventueel een toeslag van je workout is zeker niet voldoende. Om dan ook te gaan denken, ‘oké ik ga minder eten, dus ik val af’, is heel begrijpelijk. Maar helaas is de werkelijkheid anders.

Je kan namelijk ook onder een bepaalde inname komen van calorieën dat je lichaam zuiniger om gaat met verbranden van stoffen. Je stofwisseling daalt en alles wat je binnen krijgt wordt langzamer verbrand. In het begin, is je lichaam vaak nog hard aan het werk en is vaak hiervan het effect afvallen. Maar naarmate de tijd vordert, gebeurt er niks meer. En vaak zijn we geneigd dan nog minder te gaan eten. De vraag is, wat gaat jou dit opleveren? Het kan diverse kanten opgaan. Je kan bijvoorbeeld tijdelijk weer iets afvallen, je kan jezelf zo laten focussen op minder eten dat je kan doorslaan in een eetstoornis of je kan gewoon stil gaan staan. En stilstaan voelt teleurstellend, het voelt alsof je alle inspanning die je aan het doen bent voor niks is. Maar wees eerlijk tegen jezelf, gezonde voeding en gezonde leefstijl kent geen einddatum. Dit betekent ook dat je vooral kritisch mag blijven kijken of je daadwerkelijk nog op de goede weg bent. Sluipen er niet stiekem oude valkuilen weer in je eetpatroon? Varieer je genoeg? Is je verhouding goed tussen koolhydraten, eiwitten en vetten? En hoe ziet je beweging er uit? Ook als je beweging voor langere tijd hetzelfde is, kan dit gevolgen hebben voor het proces in gewichtsverlies. Je lichaam went en past zich aan, aan wat je doet. Hierdoor is er soms net meer variatie nodig in de activiteit, meer intensiteit, een andere activiteit of langer. En dit geldt natuurlijk alleen als je nog niet je doel hebt bereikt.

De oplossing is helaas niet simpelweg ‘ik ga nog minder eten, dan val ik af’. Je hebt uiteindelijk echt een minimale behoefte van alle voedingsstoffen, dat je niet zomaar nog minder kan gaan eten. Hierdoor ontstaan ook op diverse niveaus tekorten, diverse processen gaan minder goed werken en dat is voor de lange termijn alles behalve haalbaar. 

Een belangrijk advies als je al je voeding bij houdt in een app, is vooral ga dit doen met een professional. Kies niet zo maar voor iets, oordeel niet zomaar, maar gebruik de kennis van een voedingsprofessional. En tegenwoordig is het soms lastig onderscheid te maken wie nog goede kennis heeft, maar een diëtist heeft niet voor niks 4 jaar gestudeerd en weet hier in principe alles over. Vlieg het dan ook op een juiste manier aan 😊.


Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.


E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!