Geef jij de juiste complimenten?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Complimenten geven, hoe vaak doe jij het? Hoe vaak ontvang jij ze? En wat doet het met je? Als ik voor mezelf mag spreken geef ik ze te weinig, ik denk er te weinig over na en als ik ze krijg weet ik soms niet echt een houding aan te geven. Het gevoel van altijd even nog wat er aan toe te willen voegen, in plaats van een dankjewel. Complimenten uit onverwachte hoek is wel iets wat een bepaald gevoel met zich mee kan brengen.

Wist je dat oprechte complimenten echt een fijn gevoel bij iemand kunnen geven. En vooral ook echt specifieke complimenten. Ze kunnen dan echt een heerlijk gevoel geven. Een positief, fijn gevoel, meer zelfvertrouwen aan een ander. En ook degene die de complimenten geeft, krijgt een positief gevoel er van.

Echter is er binnen de leefstijl een gevaar als het om complimenten gaat. En laten we voorop stellen, complimenten zijn goed bedoeld en zit geen kwade bedoeling in. Toch is een compliment geven over gewichtsverlies bijvoorbeeld niet het beste om te doen. Iemand die kan bijvoorbeeld veel afgevallen zijn door een ziekte, doordat het even niet goed gaat of omdat er wellicht een eetstoornis onder ligt.

Iemand die bijvoorbeeld te horen krijgt, ‘wat fijn dat je weer wat bent aangekomen’, ‘of wat zie jij er goed uit zo slank’, kan averechts werken. De ontvanger die hoort som alleen hetgeen wat hem of haar kan triggeren. Iemand die hoort dat hij of zij is aangekomen (ondanks dat het misschien goed staat), kan denken: oeps, ik moet echt weer afvallen, dat mensen zien dat ik aankom is niet goed. En bij ‘wat ben je mooi slank’ of ‘die kilo’s minder staan je goed’, kan het gevolg zijn dat iemand denkt: aha, ik ben er nog niet. Ik moet gewoon nog meer afvallen, dan ben ik nog mooier. En laten we daarbij een kanttekening zetten, dat voor veel mensen als ze het te horen krijgen dat ze zijn afgevallen het enorm fijn vinden. Ik hoor vaak genoeg in mijn spreekuur ‘ja, mensen gaan het nu echt zien en zeggen het ook zo leuk dat motiveert mij’. Maar er is ook een groep waarbij het averechts werkt. Wees je daar echt bewust van.

De vraag is dan misschien ook zijn de beste complimenten die gegeven kunnen worden dan wel over het uiterlijk gaan? Ik denk van niet. Hoe goed en lief ze ook bedoeld zijn, ze kunnen triggerend werken. Want als we een opmerking over het uiterlijk, wil dit niet zeggen dat het ook daadwerkelijk goed gaat met deze persoon.

Probeer vaker te kijken naar een compliment die ergens anders over gaan. Bijvoorbeeld iemand die jij echt als inspiratiebron ziet, of iemand die er altijd voor jou is waar jij je hart kan luchten. Zeg dan ook ‘jij kan echt goed luisteren’, of ‘dankzij jou maak ik nu deze stappen, je hebt me echt geïnspireerd’.

Het is misschien niet altijd even makkelijk om een compliment te geven, maar als je toch wilt oefenen doe het dan meteen goed. Bedenk een mooi, leuk oprecht compliment voor je vriendin, partner of collega. Jij krijgt een fijn gevoel als je een compliment geeft, wat is er mooier dan dat? En daarnaast als jij meer complimenten geeft, ontvang je ze ook vanzelf vaker.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!