Wat zegt jouw eetpatroon over jou?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Wat zegt jouw eetpatroon over jou?

Ik vraag het me al langere tijd af of er een verband zit in bepaalde karaktereigenschappen van iemand en zijn of haar eetpatroon. Waarom ik me dit afvraag is omdat ik het idee heb dat dit wel eens waar kan zijn. Ik zie ontzettend veel verschillende soorten mensen tijdens mijn spreekuur. Onwijs veel verhalen worden er gedeeld en besproken. Wat ook meteen het mooie is aan mijn beroep😊. Maar ik zie ook in zekere zin overeenkomsten tussen veel mensen en hun eigenschappen.

Een paar voorbeelden om mijn gedachtegang toe te lichten. En dan ben ik heel benieuwd hoe jij er naar kijkt. En ik wil meteen een kanttekening erbij zetten, dat dit niet voor iedereen geldt. Ik bedoel als je perfectionistisch bent, wilt het niet meteen zeggen dat je altijd ook zo eet, maar ik zie veel overeenkomsten. En ik wil ook zeker niet op iemand een stempel drukken. Want van labellen hou ik zelf niet. Tegelijkertijd is het natuurlijk wel zo dat je soms eenmaal karaktereigenschappen die bij je passen en/of horen en ook een kracht kunnen zijn. Maar door inzicht te krijgen in je karaktereigenschappen en dit wellicht ook vertaalt naar je eetpatroon kan er ook meer bewustwording ontstaan. 

Perfectionisme en de laat hoog leggen
Iemand die perfectionist is, is nooit tevreden. Eigenlijk wordt de lat daarmee al meteen hoog gelegd. Gebeurt er iets anders dan gepland dan kan er al lichtelijk paniek zijn en bij sommige zelfs groot paniek. In dit eetpatroon zit ook veel structuur. Elke dag rond dezelfde tijdstippen, hetzelfde ontbijt, afwisseling bij lunch niet tot nauwelijks, tussendoortjes hetzelfde en spontane dingen kunnen een uitdaging zijn. En het kan daarbij ook voorkomen dat alles wordt afgewogen. En overlapping natuurlijk met iemand die volledig overal controle over heeft.

Chaotisch of onrust
Iemand die lekker chaotisch is, een soort van sloddervos wat niet meteen betekent dat je niks op orde hebt. Ik denk dat ik in zekere zin ook een chaoot kan zijn op sommige gebieden in het leven. Maar chaotisch in je eetpatroon doel ik vooral op het feit dat je geen ritme hebt, vaak vergeet wanneer je eet. En bij onrust je misschien helemaal niks gaat eten of juist heel veel gaat eten. En is jouw huishouden wellicht ook niet altijd optimaal? Of althans voor jou is het optimaal, maar als je soms je vriendenkring hoort dan weet je dat hun het anders aanpakken.


Go with the flow
Ja, iemand die totaal niet druk maakt om wanneer ga ik eten, wat ga ik eten. Nee deze persoon ziet het wel. Het kan best zijn dat het weken goed gaat, en daarna weer denkt voelt niet goed ik ga weer iets anders proberen. En tijdens dat ik dit schrijf ben je misschien ook iemand die bijvoorbeeld lekker paar weken goed aan de slag kan gaan met je leefstijl, met je baan zonder zorgen. Maar als je dan even tot bezinking komt dat je denkt ‘oké, dit kan en mag anders’. Je slaat weer een andere weg in en na paar weken of maanden is het weer zo.

Als je dit zo leest welk persoon ben jij? En herken jij dan je eigen eetpatroon? Ik ben benieuwd of het klopt 😊.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!