Verwachtingen

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Hoe hoog leg jij de lat en ben jij snel tevreden? Streef jij naar perfectie of ben je ook tevreden als het soms goed gaat en soms wat minder?

Ik denk dat jij zou willen dat het aanpassen van jouw leefstijl in een sneltrein gaat. Dat je morgen wakker wordt en jouw leefstijl gaat zoals je ervan droomt. Maar de vraag is hoe realistisch is dat? En daarnaast als je nooit tevreden bent hoe bekijk jij je leefstijl dan over een paar weken? Is er dan weer iets waarvan je denkt ‘o, daar ben ik nog niet tevreden over’. Verwachtingen zijn bepalend in het aanpassen van je leefstijl, ook om teleurstellingen te voorkomen. Verwachtingen zijn ook gerelateerd aan groei, streven en iets bereiken. Zonder verwachtingen leven, klinkt mooi maar je kan niet van niks verwachtingen hebben. Dan zou je al snel je doel in je leven bereikt hebben en niet echt meer nodig hebben. Lijkt mij onwerkelijk. Verwachtingen zijn onmisbaar en prima om te hebben. Ze geven vaak richting in waar je heen wilt. En verwachtingen zijn ook vaak een startpunt van iets (nieuws). En verwachtingen moeten niet verwisselt worden met afwachten. Want bij afwachten neem je zelf geen actie en ben je niet actief. Dit is voor verwachtingen toch zeker wel anders.

Verwachtingen binnen je leefstijl is ook vaak aan de orde. En om iets te veranderen aan je leefstijl kan het goed zijn een paar vragen te stellen aan jezelf.

Voorbeeld vragen:
– Wat verwacht ik te bereiken? Een belangrijke om überhaupt in kaart te brengen wat je zou willen.
– Wat verwacht ik van het proces om mijn leefstijl aan te passen? Je gaat een bepaald proces in en start ook een proces met een bepaalde verwachting. Belangrijk hier goed bewust van te zijn.
– Wat verwacht ik van eventuele begeleiding? Je hoeft en kan niet alles alleen doen. Wat heb je nodig qua begeleiding? Wil je elke dag bellen, mailen of af en toe op locatie afspraken. Of heb je meer behoefte aan spraakberichten.

Tevens is het bij al deze de vraag zijn ze realistisch en haalbaar? Als we te graag willen en we de lat te hoog leggen en het helemaal niet haalbaar is, kan het weer een poging zijn waarbij het niet lukt. Het gaat een teleurstelling worden en je begint wellicht niet nog een keer. Mede daardoor zo belangrijk om stapje voor stapje te kijken naar je proces. En ook je proces te evalueren. Verwachtingen scheppen van jezelf, je omgeving etc. En bepaalde gebeurtenissen kunnen invloed hebben op je proces waardoor het nodig kan zijn om je verwachtingen weer aan te passen.

Verwacht niet dat je morgen je leefstijl een 10 kan geven. En de vraag is moet je het überhaupt een 10 willen geven. Wanneer ben je tevreden?

En kijk daarnaast ook naar jezelf. Kopieer verwachtingen niet van anderen. De verwachting die gepresenteerd wordt op social media, de verwachting die jouw buurvrouw of partner heeft kan anders zijn dan jij eigenlijk zou willen. Kijk daarom ook echt naar wat jij wilt en kan bereiken.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!