De verschillende slaapfases

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Een belangrijk onderdeel van onze leefstijl is slaap. We slapen om tot rust te komen, om te herstellen van alle indrukken op een dag, alle activiteiten die we ondernemen, onze spieren te laten rusten en herstellen en om onze hersenen te laten ontwikkelen. De bedoeling is dat we eigenlijk 1/3 van ons leven slapen. Hoe belangrijk is het om dan ook de juiste aandacht hier aan te besteden? Ik mag hopen dat ook jij gezond oud wilt worden, je voor nog heel wat jaren ook vitaal wilt voelen. En ook met volle teugen genieten van het leven. Graag licht ik de slaapfases toe. Er zijn verschillende fases tijdens het slapen en elke fases komen meerdere keren per nacht terug. Al deze fases bij elkaar opgeteld, duurt zo’n cyclus 90-110 minuten.

Fase 1: inslaapfase
De fase duurt kort en eigenlijk maar en paar minuten. Dit is de fase dat tussen wakker zijn en slapen inzit. Je kent het wel als je wellicht een middagdutje gaat doen dat je ogen heel snel even dichtvallen. Dat is deze fase.

Fase 2: lichte slaap

De volgende fase is de fase dat je slaapt. Heel lichtjes nog, maar je bent wel echt weg. De prikkel van geluid merk je niet meer op en word je niet meer wakker van. Omdat je nog niet in een diepe slaap bent, is het wel zo dat als je nu wakker wordt je zeker nog niet uitgerust wakker wordt. De fase van licht slapen duurt iets minder dan een uur.

Fase 3: de overgangsfase naar de diepe slaap
Een korte fase van slechts 5 minuten. Je hartslag gaat dalen, je ademhaling wordt vlakker in de zin dat het regelmatiger wordt en je gaat volledig ontspannen.

Fase 4: de diepe slaap
Je bent in diepe slaap en echt lekker even helemaal weg. Lichamelijk kom je in deze fase goed tot rust. Stel je wordt nu wakker gemaakt tijdens deze, weet je vaak even niet waar je bent. Dat afvragen duurt niet lang, maar omdat je zo diep slaapt ben je gewoon een beetje verward. De fase van de diepe slaap duurt iets minder dan 20 minuten.

De REM-slaap
Deze fase vind ik zelf een bijzondere fase. Eigenlijk gebeurt er in deze fase echt van alles. Met name lichamelijk, je hartslag wordt namelijk hoger en onregelmatiger evenals je ademhaling. Maar je bloeddruk stijgt terwijl je ogen ook constant bewegen. Het is daarbij wel een hele belangrijke fase om hierin te komen. Het is namelijk ook de fase van herstel op emotioneel vlak. En daarbij wordt ook ons langetermijngeheugen aangesproken. Tijdens deze fase worden namelijk onderwerpen/gebeurtenissen opgeslagen bij ons langetermijngeheugen. Hij klinkt altijd voor mij als super onrustig maar onwijs belangrijk. Deze fase duurt gemiddeld genomen 20 minuten. Wist je dat je na deze fase ook kort even wakker wordt? Ik denk niet dat je dat weet eigenlijk, het is namelijk zo kort dat je het vaak niet kan herinneren meer. En meteen weer het begin van de start van een nieuwe cyclus.
Wat enorm belangrijk is van een goede nachtrust is hoe jij wakker wordt. Ben jij uitgerust als je wakker wordt of juist niet? Een goed herstel gaat namelijk gepaard bij goed uitgerust wakker worden. Iets wat bij veel mensen ontbreekt.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!