Verleidingseter

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Werk jij op een plek waar vaak getrakteerd wordt? Of wellicht waar een kantine is met ruime keuze voor lunch? Of ben je aan het ontbijten in een hotel met een groot ontbijtbuffet? Dan kan ik me goed voorstellen dat verleidingen een uitdaging kunnen zijn. Eigenlijk heb je moeite met nee zeggen of ben je wellicht impulsief. En het vervelende van al dat extra’s en zeker dagelijks, het kan van een verleiding overgaan in een gewoonte.

Stel dat jij elke dag in de kantine rond hetzelfde tijdstip die lekkere koek eet bij je boterhammen of salade, dan gaat je lichaam er op een gegeven moment gewoon om vragen. De volgende dag heeft je lichaam rond hetzelfde tijdstip weer zin in die lekkere koek. En waar het dan begon als onschuldig, wordt het ineens een gewoonte.

En misschien ben jij ook wel iemand die moeite heeft met het afslaan van lekkernijen op een feestje of een verjaardag. Zeker als bijvoorbeeld degene die het feestje organiseert aandringt: ‘o, neem toch lekker ik vier mijn verjaardag maar één keer per jaar’. Weerstand hier tegen bieden is dan soms zo lastig. Gedachteloos of uit gewoonte kunnen we dan al heel snel zeggen, ‘ja, doe maar dan’. Maar geniet je er dan wel van? En hoe ben jij als jij een feestje organiseert? Als jij het vervelend vindt als iemand het bij jou doet met aandringen, doe dit dan ook zeker niet bij een ander. Je weet immers hoe vervelend dit kan zijn.

Of wat te denken van die vervelende kassakoopjes? Die lekkernijen met de feestdagen die overal in de gangpaden staan. We worden continue eigenlijk getest hoe sterk we zijn. Reclames op de TV. Hoe vaak ik wel niet hoor van deelnemers dat ze benoemen dat ze iets op de TV zien en dan ineens pats boem sprinten naar de supermarkt. Het is eigenlijk bizar als je er over nadenken wat eten met ons doet.

Nog een mooi voorbeeld. Zet jij je pannen op tafel? En als jij ziet dat er een restje in de pan zit, schep jij dan nog een 2e keer op? En dat jij een 2e keer opschept hoeft niet altijd te betekenen dat je nog niet verzadigd bent, maar kan heel goed te maken hebben met het feit dat je eten ziet en denkt: ‘ja, ik wil nog meer’. Ook weer een verleiding die niet verslagen is.

Ben jij bewust voor welke verleidingen jij gevoelig bent? Probeer in ieder geval bewust te zijn van de verleidingen. Een keer iets lekkers, doen we allemaal en nooit wat lekkers zal voor mij ook voelen als een straf en zou ik ook zeker niet adviseren. Dat hoort er in mijn ogen ook gewoon bij. Ik zeg altijd: ‘het leven moet geen straf zijn’.

Wat goed kan werken is al het extra’s of al die verleidingen onder de loep te nemen. Oftewel te beoordelen met cijfers. Geef ik dit daadwerkelijk een 8,9 of 10 of eigenlijk meer een zesje. Krijg ik spijt als ik dit neem achteraf? Dan kan je het beter laten staan.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!