Wat is gezonde voeding voor jou?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Hoeveel boterhammen op een dag? Hoeveel eiwitten op een dag? Is de schijf van vijf niet achterhaald? Oftewel allemaal vragen die vaak gesteld worden. En vragen waar ook geen eenduidig antwoord op te geven is. Gezonde voeding is inmiddels een breed begrip geworden.

Je leest er veel over en tegenwoordig heeft iedereen ook wel een mening over wat wel en niet gezond is. Een rij dieetboeken in de kast, maar niks wat op lange termijn ook echt effect heeft. De vraag van velen is dan ook: waar doe ik nu goed aan en wat werkt voor mij op lange termijn? 

Op de vraag ‘wat is gezonde voeding’ kan niet zo makkelijk antwoord worden gegeven. Wat voor de een werkt en toepasbaar is binnen zijn/haar leefstijl is dat voor een ander totaal niet.

Zo heb je bijvoorbeeld een voedingspatroon gericht op de schijf van 5. Dit werkt voor de meeste Nederlanders prima, maar je hebt ook mensen met bijvoorbeeld diabetes waarbij het van belang is om dieper in de gaan op de koolhydraatinname. Waarbij wellicht een koolhydraatbeperkt voedingspatroon meer van toepassing kan zijn. Daarnaast werkt voor een ander het koolhydraatbeperkte voedingspatroon prima zonder het hebben van diabetes. Het enige voedingspatroon wat voor jou werkt is op maat gemaakt. Voor mensen met een intolerantie of een allergie is gezonde voeding ook weer een ander begrip dan voor iemand die alles kan eten.

Heel belangrijk bij jouw eigen voedingspatroon is jezelf de volgende  vraag stellen. Stel jezelf de vraag: ‘Zie ik mezelf over 10 jaar ook nog op deze manier eten’?

Wanneer je hierover twijfelt of met nee kan beantwoorden, weet je dat deze manier van eten niet bij jou past. Neem als voorbeeld het avondeten. Voor veel mensen een belangrijke maaltijd omdat deze met partner of het gezin wordt gegeten. Zie jij jezelf de rest van je leven een andere maaltijd koken dan de rest van het gezin, nee toch?! Hoe fijn is het als je een voedingspatroon vindt waarbij je lekker mee kan eten met het gezin en niet twee potjes hoeft te koken?

Het is dus erg belangrijk dat je voor jezelf een manier van eten vindt waar je jezelf goed bij voelt, niet voelt als een ‘dieet’ en toepasbaar is binnen jouw (gezins)leven.

Hoeveel mag ik nu dagelijks eten? De hoeveelheid die je moet eten dat hangt van meerdere factoren af. Denk hierbij aan leeftijd, lengte en geslacht. Ook de hoeveelheid beweging is natuurlijk van belang.

Het is dus per persoon erg verschillend op hoeveel calorieën*  je dagelijks moet uitkomen. Wij vinden niet dat je jouw dagelijkse hoeveelheid calorieën moet gaan tellen, dit is veel te belastend en op die manier voelt het al snel als een dieet. Wat wij belangrijk vinden is dat je inzicht krijgt in je huidige voedingspatroon, weet hoe je voor jezelf hier de juiste aanpassingen in kan maken om zo tot een passend gezond voedingspatroon te komen. Wanneer je bewust bent van hetgeen dat je eet, je bijvoorbeeld kiest voor een stuk fruit tussendoor en niet die grote koek, je op deze manier al calorieën gaat besparen en dit het gewenste effect gaat geven op het gewicht.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!