Kies jij voor veiligheid of groei?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Het is zo makkelijk om voor veiligheid te gaan. Te kiezen voor hetgeen wat je nu al doet. Want ergens heb je daar nu controle over maar verstandelijk gezien weet je dat je er nog niet bent. Iets aanpassen, iets veranderen is vermoeiend en zal nooit vanzelf gaan. Of althans gaat wellicht in het begin vanzelf gaan maar kan op den duur voelen als ‘blehhhh, ik heb hier geen zin meer in’. En eigenlijk is dat het moment dat je mag doorpakken. Je mag kiezen voor jezelf en niet mag stoppen met veranderen. Vaak gaan we twee stappen vooruit en daarna een stap achteruit. Dat is niet erg, dit hoort bij het proces en hierdoor ook bij een stuk acceptatie. Heb jij meteen leren schrijven? Als ik nu naar mijn dochtertje van 4 jaar kijk hoe zij letters schreef een paar maanden geleden en nu. Soms nog steeds gefrustreerd dat het niet lukt, de ene letter beter dan de andere letter. Maar uiteindelijk weten jij en ik over een tijdje kan zij het alfabet schrijven. Niet alleen omdat ze niet opgeeft, maar ook omdat het iets in haar is om door te zetten. Kan je na gaan dat we vanaf kinds af aan al bepaalde eigenschappen hebben die we als volwassenen nog steeds in ons hebben.

Fietsen, een boek lezen, een nieuwe telefoon installeren en ga zo maar verder. Het zijn misschien gekke voorbeelden maar bij dit allemaal speelt motivatie vaak geen rol, maar kennis, doorzetten en is er een leerproces aan vooraf gegaan. Misschien niet altijd bewust, maar dat het allemaal vanzelf ging is een feit.

Waarom zou je dit ook niet voor je leefstijl doen? Waarom kies je er dan wel voor op te geven? Niet het juiste leefstijlplan te zoeken? De juiste begeleiding? Als jij niet tevreden bent waar je nu staat, betekent dat niet dat je juist mag groeien?

Terugval, het hoort erbij. Maar als we terugvallen, denk dan ook weer aan je dromen, aan je doelen wat wil je bereiken? Waar wil je staan of 3-5 jaar? Maak een college, knip en plak je dromen uit. Mooie quotes die bij je binnen komen. Hang het ergens op en als je dan terugvalt, pak je dat er in ieder geval weer bij.

En natuurlijk veiligheid is soms ook goed, bij bepaalde gebeurtenissen, als we tevreden en stabiel zijn is niks mis met veiligheid. Maar sta niet stil zolang je er niet bent. Terugval is ook groei, kijk maar naar de blog van gedragsverandering. En als ik naar mezelf kijk, soms kies ik inderdaad even voor veiligheid. Wanneer ik focus op de andere dingen, maar ik weet wel inmiddels wat voor mij belangrijk is. En een voorbeeld, is dat ik hardlopen heel snel op een lager pitje kan zetten als ik even terugval. Dan betekent het ook weer schop onder mijn kant en kiezen voor groei door het weer op te pakken, weer de Rosella te zijn die ik wilde zijn. En nee dat is niet altijd even makkelijk, maar dat heb ik je ook niet gezegd 😉

Waar ga jij voor kiezen? 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!