Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen…
Wellicht herken jij dat, je eet meer dan je gepland hebt en je denkt meteen o dit was echt een eetbui. De vraag is, was dit een eetbui omdat je iets meer hebt gegeten dan je zou willen of was het echt, echt teveel?
In de eetbuien maken we verschillen tussen objectieve eetbuien en subjectieve eetbuien. Als we kijken naar de subjectieve eetbuien, heeft dit vooral te maken met je eigen oordeel/persoonlijke ervaring. Dat jij denkt een eetbui te hebben, wilt niet zeggen dat het ook daadwerkelijk een eetbui is. Ik vermoed dat het iedereen wel eens voorkomt dat we teveel eten. Dat we even die hele chocoladereep opeten, terwijl we het bij die 2 blokjes wilden houden. Als die sporadisch gebeurt, je ervaart geen problemen er verder mee is die ook redelijk subjectief. En de vraag is dan ook was het echt een eetbui? Bij een objectieve eetbui is er wel een groot verschil. Dit zijn de eetbuien die echt groot zijn, vaker kunnen voorkomen en soms wordt zoveel gegeten dat je er misselijk van wordt. De grote overeenkomst tussen beiden is dat er controleverlies optreedt. En het dus als belemmering ervaart wordt.
Belangrijk is het bij eetbuien om de functie ervan te bestuderen. Waarom heb je een eetbui? Wat is de trigger van je eetbui?
Een eetbui kan bijvoorbeeld ontstaan door emoties en waarbij je doorslaat. In eerste instantie geniet je er ook echt van. Maar het doorslaan maakt de eetbui een verlies van controle. Een andere functie is afstraffen. En met afstraffen is het dan vooral gericht op je volgt een streng dieet en ineens denk ik je ik heb behoefte aan die chips en binnen no time is die leeg. Te streng slaat vaak voorop daarin. Maar ook hoort bij afstraffen het stukje ik pak een bakje chips en vervolgens komen de gedachtes ‘het is nu toch al verpest’. En verdoven is dan ook één waarbij we niet willen voelen. Onze emoties waarbij het eigenlijk goed zijn om die een plekje te geven, te onderzoeken en te ervaren verdoven we door eten. En eigenlijk is het dan juist goed om het stuk emotie-eten door te lopen. Een mooie module ook binnen ons programma.
Als diëtist gespecialiseerd bij eetstoornissen kijk ik ook graag mee naar jouw eetbuien. Wat de functie is, hoe je hiermee kan omgaan en vooral kan opvangen en oplossen. Heb je vaker een eetbui en ervaar je dit ook echt als een belemmering en heb je overgewicht? Dan kan ik door middel van een gevalideerde vragenlijst inzicht krijgen of er sprake is bij jou van een eetbuistoornis. De naam van deze vragenlijst is de REO. Ik kijk met liefde mee of er hierbij jou sprake van is. Mocht er uitkomen dat er geen sprake is van een eetbuistoornis, komen er vaak ook mooi aanknopingspunten uit waar we wat mee kunnen.
Een eetbui komt echt niet alleen bij jou voor, praat er over en schakel hulp in. Je hoeft hiervoor niet te schamen. En binnen ons programma is er ook echt ruimte om te gaan werken aan alles in relatie tot jouw eetbuien.
Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.