Fases van gedragsverandering

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Wist jij dat er in gedragsverandering diverse fases zitten. Het is bijna nooit zo dat we vandaag een plan hebben die we meteen gaan uitvoeren. Daarom kan het handig zijn ook eens te kijken in welke fase jij zit. Ik licht ze graag toe met een voorbeelden. En benieuwd dan ook meteen benieuwd, herken jij in welke fase jij zit ten op zichte van het gedrag wat je zou willen veranderen. 

Hierbij de 6 fases met voorbeelden.

  1. Voorbeschouwing (precontemplatie). Je bent je niet bewust dat er überhaupt een probleem is. Ervaart wellicht ook geen belemmeringen of beperkingen. En dit is voor een omgeving soms lastig te begrijpen. Echter is het soms wel echt nodig ergens klaar voor te zijn om pas actie te ondernemen. En zodra je zelf het probleem niet inziet en met name geen beperkingen ervaart is deze fase van gedrag natuurlijk nog verre van fase 4 om echt in actie te gaan schieten. 
  2. Overweging (contemplatie). Je bent bewust van je probleem maar je onderneemt nog geen actie. Misschien hang je nu even de struisvogel uit 😉. Wellicht denk je het komt wel, ik stel het uit of het probleem is nog niet erg genoeg. Steek vooral je kop niet in het zand. Zeker als het probleem toch serieuze gevolgen kan hebben voor je eigen lijf en daarmee je gezondheid. 
  3. Beslissing (voorbereiding). Je gaat voorbereidingen treffen om iets aan je probleem te treffen. Je plant bijvoorbeeld in je agenda wanneer je gaat kijken wanneer je psychologen in jouw woonplaats gaat zoeken, of je gaat bedenken wanneer je tijd hebt om te gaan sporten. Dit staat nog volledig los van de uitvoering. 
  4. Actie. Hierbij ga je actie ondernemen om iets te gaan veranderen. Je gaat daadwerkelijk naar de psycholoog, de diëtist of de sportschool. De motivatie is groot en je hierbij is discipline nog niet echt iets wat nodig is, je zit lekker in de flow. 
  5. Volhouden of consolidatie. Je gaat je nieuwe gedrag toepassen en daarbij het natuurlijk ook volhouden. En dat volhouden is soms nog een uitdaging want er gebeurt iets en kan je makkelijk komen bij fase 6. Daarom hou ik van lange termijn programma’s. Korte termijn, quick-fixes zijn vaak lange termijn projecten. Snel bestaat niet in gedragsverandering laat staan in een gezonde leefstijl. 
  6. Terugval. Helaas is het niet gelukt het nieuwe gedrag vol te houden. Probeer te achterhalen waarom niet, waar is het mis gegaan? Was je te streng, is er iets gebeurd? Belangrijkste bij terugval is dat je überhaupt bewust ervan bent dat je bent teruggevallen. Ik adviseer cliënten die niet meer onder behandeling zijn ook altijd minimaal maandelijks een kort evaluatiemomentje in te plannen met hunzelf. En dan de vragen te stellen zoals: ‘ben ik nog op de juiste weg die ik wilde?’, ‘wat had er vorige week beter gekund?’, ‘wat ga ik volgende week verbeteren?’


Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!