Uitstelgedrag, ik begin maandag pas

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Ik begin maandag pas’, ik omschreef deze type lijner al in een eerdere blog. [LINK TOEVOEGEN VAN BLOG welke type lijner ben jij]. Deze groep lijner vind ik altijd de mooiste lijners. Deze beginnen (bijna) nooit met lijnen. Morgen heb ik een verjaardag en dan komt het niet uit, volgende week is Kerst, dan is het Pasen en morgen wordt mijn partner 50 jaar en heb ik een high tea. Excuses van hier tot Tokio. En het wil niks zeggen over dat iemand niet wilt starten met het veranderen van de leefstijl, maar vooral dat er geen juist moment is.

Maar lieve jij, die altijd uitstelt, neem je excuses en al je smoesjes eens onder de loep. Vind jij jezelf het niet waard om te groeien naar de beste versie van je zelf? In welke fase van gedragsverandering zit jij? Ook interessant om eens te bekijken. Laten we voorop stellen dat elke verandering inspanning kost. Niks gaat vanzelf en kost energie. Maar aan de andere kant bedenk je eens wat wil je dat gezonde leefstijl jij gaat opleveren? Een gezonde leefstijl levert je heel veel op juist. En soms kan je met kleine stapjes al een heel end komen. Vergeet ook echt niet dat elke kleine stap je al dichter brengt naar je grote doel.

Kleine voorbeelden waarmee je meteen kan beginnen, en heus je hoeft niet 10 dingen door elkaar te gaan veranderen. Maar pak er 1 of 2 per week uit.

– Kleine wandeling voor het ontbijt of na het avondeten, 3x per week 20-30 minuten
– Dagelijks 1 liter water drinken of 1,5 als je alleen maar water drinkt. Zet eventueel je wekker om voldoende te drinken of houd de regel aan: na elke plas een glas.
– Eet dagelijks voldoende groente. Groente zitten boordevol vezels en vullen hierdoor ook goed bij lunches. Advies is om dagelijks minimaal 250 gram binnen te krijgen. Dit komt overeen met 5 opscheplepels, wat een hoop is. De WHO adviseert zelfs nog meer. Oftewel ‘eat your veggies’
– Schrijf al je gedachtes eens op als je slecht slaapt. Al je to-do dingen. Leg bijvoorbeeld een notitieblokje naast je neer als je in de nacht aan het malen bent. Zo gaat het uit je hoofd en kun jij weer verder slapen. Meteen goed voor je nachtrust.
– Kies taart/gebak of andere hapjes op een verjaardag alleen als je het echt een 8,9 of een 10 geeft. Geef je het een lager cijfer, sla het dan liever af. En doe het al helemaal niet als je morgen spijt van krijgt. Neem het dus eigenlijk alleen als je erg echt oprecht van geniet.
– Praat er over met iemand waar je tegen aanloopt. En dan wel met iemand die je ook echt kan supporten en het beste naar je boven kan halen.
– Plan ook dagelijks even een moment van echte ontspanning en rust in.
– Regelmaat in voeding, beweging en ontspanning. Eigenlijk is dit iets wat de grootste uitdaging behoeft, maar tegelijkertijd als jij die balans hebt ben je zo zo’n end op weg.

Kortom, start met iets kleins en al die kleine stappen worden bij elkaar straks 1 grote stap. En brengen je daarmee dichter bij die grote stap. Ga niet uitstellen, maar begin meteen vandaag. En nee ook feestdagen zijn geen excuses om later te starten. 


Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!