Emotie-eten

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Wat voor eter ben jij is één van de modules binnen het online leefstijlprogramma. Het belang van een gezonde leefstijl is vooral je valkuilen aanpakken. Tijdens de module wat voor eter ben ik, komen we ook uit op degene die uit emoties eten. En wellicht ken jij het ook wel. Je hebt een vermoeiende werkdag gehad, je ploft neer op de bank en je pakt de koekjes om even die moeheid weg te eten. Althans diep van binnen weet je dat dit niet werkt. En zo zijn er natuurlijk meer emoties waardoor we kunnen gaan eten.

Er zijn bijvoorbeeld 4 basisemoties. Wellicht goed om toe te lichten, omdat jij het misschien überhaupt moeilijk vindt. En misschien ook omdat je ze vaak genoeg weg at en niet wilde voelen.
1. Bang. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten dat je bang bent voor het gesprek morgen op je werk, bang om als onbekende op een verjaardag te zijn.
2. Boos. Opgekropte woede, boos zijn op je collega, een ruzie met je partner. Het kunnen allemaal oorzaken zijn om te starten met emotie eten.
3. Blij. Dit is natuurlijk een positieve mooie emotie, maar ook dit is er één waardoor we kunnen gaan eten. Je bent zo vrolijk en denkt daar hoort een wijntje bij met hapjes.
4. Bedroefd. Tranen rollen wellicht over je wangen, of wellicht voel jij je even wat neerslachtiger door een situatie in je de privésferen of zit je even niet lekker in je vel.

En eigenlijk dan nog de 5e is body. Hier horen gevoelens als vermoeidheid, brok in je keel en buikpijn bij. Ook onrust kan je hieronder laten vallen. Iets wat veel mensen ervaren maar niet de vinger op kunnen leggen.

Misschien herken jij één van de omschreven emoties hierboven al wel voor jezelf. Emotie-eten is als het ware een associatie bij een bepaald gevoel. Indien een bepaald gevoel lang aanhoudt, kan het ook gebeuren dat het daarna overgaat in gewoonte eten. Stel dat jij elke dag ene tijdje lang een halve zak chips hebt gegeten omdat je zo verdrietig was, kan dit gedrag ook als nieuwe gewoonte aangewend worden. Dan ben je wellicht niet meer verdrietig, maar je lichaam blijft inmiddels hunkeren naar die dagelijkse portie chips.

Als jij kan ontdekken in welke situatie en door welk gevoel je gaat eten ben je al flink op weg. En daar helpen we je graag bij. Met behulp van het werkboek welke passend is bij deze module krijg ook jij het emotie-eten onder controle. Niet alleen de situatie en het gevoel gaan we onderzoeken, maar ook waar heb je echte behoefte aan en lopen we een aantal oefeningen door die zinvol kunnen zijn in jouw situatie.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!