Gedachtes en jouw spamfilter

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Op en dag hebben we weet ik hoveveel gedachtes. Elke handeling die we uitvoeren, die we willen uitvoeren en hetgeen wat we niet willen uitvoeren. Denk hierbij alleen al aan aankleden. Wat voor weer is het? Welke broek? Welk shirt past daarbij? Mag ik eerst nog strijken? En ga zo maar verder. Dit zijn ergens nog vrij normale gedachtes en gaan soms ook gepaard zonder gedachtes.

Maar dan komen we bij het stukje welke gedachte is helpend en welke gedachte niet. Of je nog mag strijken is een hele andere gedachte wanneer we een gedachte breder trekken en het gaan hebben over je uiterlijk of innerlijk. Gedachtes als: ‘ik kan niet 1 koekje nemen’ of ‘ik ben een waardeloos persoon’ noemen we eigenlijk niet helpende gedachtes. Ze trappen je vooral de grond in en zijn niet-helpend in welk proces dan ook. Een niet helpende gedachte kan je ook ombuigen. Stel jezelf bijvoorbeeld deze twee vragen:
– Is deze gedachte waar?
– Helpt deze gedachte mijn doel te bereiken?

Nog en voorbeeld van een gedachte. “Ik heb nu toch al twee koekjes gegeten, dan kan ik die hele rol wel opeten, want deze dag is toch al verloren”. Als je naar deze gedachte zou luisteren, betekent dat je nooit meer iets lekkers zou mogen. Is dat realistisch? Indien een gedachte niet helpend is in je proces, probeer deze gedachte dan om te buigen tot een helpende reactie. Bijvoorbeeld: ‘het is menselijk om af en toe wat meer te pakken en daarmee is niet alles meteen verpest’.

Een ander leuk voorbeeld is een uitstel gedachte. En deze komt veelvoudig voor als het om aanpassen van leefstijl gaat en is zo zonde. ‘Ik kan pas afvallen als ik mijn studie heb afgerond’. Ga eens na wat zo’n gedachte je oplevert? Dat komt uiteindelijk neer op uitstel, ik kan er nu niks aan veranderen waardoor ik er nu ook mijn best niet voor hoef te doen.

Een andere manier om negatieve gedachtes te benaderen is te bedenken dit is niet helpend en mag meteen in mijn spambox. Mailtjes die je irritant vindt van de zoveelste nieuwsbrief in die week neem je ook de moeite niet voor, en verplaats je meteen in de spambox. Maar je gedachtes blijven maar rondtollen in je hoofd. Als je vaker je spamfilter aan zet, voorkom je dat je veels te lang bezig blijft met je niet-helpende gedachte en sneller die gedachte verplaatst naar de spam.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!