Gewicht is maar een getal

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Marike belde ons vorige week op. Ze had een vraag met betrekking tot gewichtsverlies. Ze had laatste 2 feestjes gehad kort achter elkaar. Ze woog voor de feestjes 101,5 kilo en daarna 103 kg. In een kleine week tijd een behoorlijk verschil zou je zeggen.  Ze begreep er niks van en begon haar zorgen te maken. Bij het navragen wat ze had gedronken en had gegeten kwam al snel naar voren dat dit een vochtschommeling is. Marike had namelijk anders en vooral zouter gegeten met de borrels, minder gesport en meer alcohol gedronken. Al deze factoren hebben invloed op onze schommelingen in vocht en hierdoor zichtbaar op de weegschaal. 

Wist jij bijvoorbeeld dat koolhydraten vocht vasthouden in het lichaam? Eet je minder koolhydraten en dan ineens een paar dagen meer koolhydraten zit er qua gewicht ook verschil, maar niet zo zeer omdat je het verkeerd hebt gedaan maar vooral omdat je meer koolhydraten bent gaan nuttigen. 

En zo hechten er heel veel aan dat getal op die weegschaal. Sommigen willen zelfs nog in de avond lichter wegen dan in de ochtend, wegen meerdere keren op een dag en het liefst ook nog op meerdere plekken in het huis. Als ik het zo aan het typen ben voelt het al chaotisch. En dat is het ook, het kost super veel negatieve energie die je beter kan besteden aan andere factoren. Ergens begrijp ik het volkomen, die getallen zijn tastbaar. Die getallen zien we. Maar wil jij je leven laten beïnvloeden door het getal op die weegschaal? Dat getal wat jouw dag beïnvloedt? 

Ons gewicht is ook opgebouwd uit meerdere getallen, denk aan een vochtpercentage, vetpercentage en spiermassa. Als hierbij al een schommeling optreedt, is dit meteen ook verder te zien in het totaalgewicht.

Een ander voorkomend punt is dat degene die soms zoveel zijn afgevallen, voelen zich nog steeds te dik als ze in de spiegel kijken. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat het zelfbeeld niet mee beweegt als we afvallen. Een kijk naar onszelf is hierbij ook van belang. 

Wil je iets tastbaars? Eventueel zou je dan nog beter kunnen kiezen voor het meten van je bovenbenen, bovenarmen en middelomvang. Misschien ken je ook de voorbeelden wel van degene die strakker zijn qua lichaam, maar hetzelfde gewicht hebben. Dan zouden we toch gek zijn als we ons blind blijven staren op dat getalletje. Bij deze metingen is het wel verstandig dit in de ochtend te doen.

Maar toch, de les die we hieruit kunnen trekken is vooral niet teveel focussen op het getal van het gewicht, maar focus op haar eetgedrag. En dan komt vanzelf weer goed :)!


Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!