Zijn jouw calorieën in verhouding?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

‘Ik hou altijd mijn calorieën bij in een app’… Is wat we dagelijks in de praktijk horen. Maar zeggen alleen de calorieën ons iets? Of komt er stiekem meer bij kijken? Want even kort door de bocht gezegd, zal 1500 calorieën suiker hetzelfde effect hebben als 1500 calorieën vet?

De gros van de mensen die hun voeding bijhouden, kijken alleen naar de calorieën. Bij velen is bekend dat de richtlijn is voor vrouwen om dagelijks 2000 calorieën binnen te krijgen en voor mannen 2500 calorieën. Het bijhouden in een app, kan zinvol en handig zijn om inzicht te krijgen in wat er wordt gegeten op een dag. Echter zeggen de calorieën niet alles.

Om even een kleine basis introductie te geven over calorieën: een calorie levert ons energie. Zo levert 1 gram koolhydraat 4 calorieën, 1 gram vet 9 calorieën, 1 gram eiwit 4 calorieën en 1 gram alcohol 7 calorieën. Op producten van de meeste voedingsmiddelen zie je de voedingswaarde (zie afbeelding 1) vermeld staan, waarbij er ook daadwerkelijk onderscheid wordt gemaakt en er ook het totaal aantal calorieën vermeld staan.

Even een voorbeeld, iemand wilt graag 1500 calorieën op een dag eten, maar vervolgens wordt er een pizza gegeten van 800 calorieën, er blijven dan nog 700 calorieën over. Als we hiervan vervolgens nog 700 calorieën aan brood eten hebben we de 1500 aangetikt, veel koolhydraten binnen gekregen, maar ik heb me wel gehouden aan de 1500 calorieën. Wellicht een gek voorbeeld, echter is dit wat er in de praktijk gebeurt.

Het tellen van calorieën is niet het belangrijkste. Het is ten eerste belangrijk om eens te kijken naar je regelmaat in je voeding, maar vooral de verdeling van je calorieën. Zijn de inname van calorieën alleen maar koolhydraten? Of alleen maar vetten? De calorieën zeggen namelijk weinig over de verhouding in jouw calorieën. Ook zeggen ze niks over hoe snel het wordt opgenomen en omgezet in het lichaam. De ene koolhydraat is namelijk niet de andere koolhydraat en teveel koolhydraten die niet verbrand worden, worden in het lichaam omgezet in vet. Pure kristalsuiker wordt eigenlijk sneller in ons lichaam opgeslagen en omgezet in vet dan bijvoorbeeld zetmeelproducten.

En krijgen we wel voldoende eiwitten binnen? Eiwitten zijn een belangrijke bron voor onze weefsels en spieren. Voor iemand die globaal inzicht wilt in zijn voeding is het daarom van belang ook naar de verdeling te kijken. Een verhouding volgens de richtlijn is 30% eiwitten, 50% koolhydraten en 20% vetten. Het klinkt best ingewikkeld en ergens is dat het ook. We kunnen elkaar daarom never nooit vergelijken. Iedereen heeft een andere behoefte, je basis is doorgaans al anders dan iedereen om je heen, laat staan dat ook afhangt van wat jij doet op een dag, hoeveel beweging je hebt, heb je een ziekte, slaap je slecht etc. De hele leefstijl is een puzzel om hierin een goede balans te vinden. Gelukkig zijn wij er voor je. 


Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan. 

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!