Wat voor type lijner ben jij?

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Wellicht herken jij het wel om je heen, op verjaardagen of feestjes, er wordt zo vaak gesproken over welk dieet iemand volgt of iemand nog is afgevallen etc. Zo ook bij mij 😉. Op verjaardagen wordt er geregeld gevraagd of ik nog tips heb. Tips genoeg natuurlijk maar waar stelt iemand zich voor open?

In mijn directe omgeving merk ik toch op dat er verschillende soorten lijners zijn. En ik ben benieuwd of jij je herkent in de verschillende lijners die ik ga schetsen.

1. De calorie-tellende lijner. Op een één of andere manier weten veel mensen zonder een goede berekening of zonder hulp hoeveel calorieën ze nodig hebben. Ik vind het ook meteen een vrij ongezellig club lijners. Los dat ik een heel artikel kan schrijven over calorieën, die blog lees je hier, is calorieën tellen ook meteen een restrictie. En dat merk ik ook al te goed als ik met deze vrienden een spontaan etentje heb. Ze pakken de app erbij, checken hoeveel calorieën ze nog mogen en hoeveel calorieën ze denken dat het etentje zal zijn. Klinkt lekker ontspannen toch? Goed als je discipline hebt om alles te berekenen. Maar ten eerste vraag ik me dan al af op basis waarvan bereken je dit, of laat je de app maar gewoon wat zeggen. Ten tweede als jij flink onder je huidige inname van voeding gaat zitten raakt je lichaam ook lekker in een interne stress. En de gevolgen van interne stress tja, dat is verandering in hormoonbalans, verandering in humeur, slaappatroon en uiteindelijk niet vol kunnen houden.
2. De 5 daagse lijner, je raadt het misschien al. Dit is de lijner die in het weekend helemaal los gaat omdat je doordeweeks zo keihard je best hebt gedaan. Dan verdien ik nu wel die chips, het uitgebreide ontbijt, dat lekkere gebakje en ga zo maar verder. Oftewel je schiet er nog niks mee op want je compenseert weer volledig. Klinkt bijna als alles of niets. Niets doordeweeks en alles in het weekend. Dat is geen juiste balans en vind je lichaam ook niet leuk.
3. De dieet lijner. Eigenlijk is dit iemand die al alle diëten al heeft uitgeprobeerd maar nog steeds niet zijn doel heet bereikt. Ik krijg serieus mensen op mijn spreekuur die meer diëten hebben gevolgd dan ik ken. Vaak hierdoor nog beter weten hoeveel calorieën er ergens in zitten, welke methodes er zijn zoals scheiden van eiwitten met vetten dan wel koolhydraten. Alleen de dieetlijner kent weinig succes. Dieet is een valkuil. Ook hier schreef ik eerder al een blog over, lees ‘m hier. Zolang valkuilen niet worden aangepakt werkt geen dieet voor de lange termijn. De boodschap is dan ook PAK DIE VALKUILEN AAN.
4. De restrictieve lijner, eigenlijk kan ik alle lijners hier bijna onder laten vallen. Want regels in jouw voeding die je als een belemmering ervaart betekent eigenlijk restrictie. Je mag van jezelf iets niet eten en daarmee is het vaak een restrictie. Denk hierbij aan de komende maanden geen chips of koeken. En na een bepaalde periode het wel weer toevoegen. Dan heeft het dus helemaal geen nut gehad om het tijdelijk niet te nemen. Bekijk liever je echte valkuilen en hou de producten er in waarvan jij denkt, hier geniet ik echt van en wil ik ook af en toe van blijven genieten. En een restrictieve lijner vind ik ook iemand die intermittend fasting doet.
5. De controle lijner. Iemand die volledig alles afweegt en volledige controle heeft over wat hij/zij eet & drinkt. Hoeveel stappen die zet, tot het obsessieve toe. Voeding wordt uitgebreid bijgehouden in een app, weinig variatie wellicht in de voeding. En deze heeft zeker overeenkomsten met de restrictieve lijner. Je neemt geen koekje, omdat je weet dat je er anders meer gaat pakken en de controle verliest wat je absoluut niet wilt. Maar stiekem heb je toch zin in dat koekje, is het ook meteen een beetje een restrictie niet waar? En overal controle over hebben, eerlijk waar is vermoeiend en energievretend. Alleen maar in het hoofd bezig en heeft ook niks meer met gevoel te maken. Oftewel, toch wel uit balans.
6. De ik stel uit lijner. Deze vind ik altijd de mooiste lijners. Deze beginnen (bijna) nooit met lijnen. Morgen heb ik een verjaardag en dan komt het niet uit, volgende week is Kerst, dan is het Pasen en morgen wordt mijn partner 50 jaar en heb ik een high tea. Excuses van hier tot Tokio. Neem in je achterhoofd mee dat elke stap of deze nou klein of groot is, een stap vooruit is.

Ik ben benieuwd herken jij je in bovenstaande? En welke lijner ben jij? Ik vermoed als jij je herkent in één van deze lijners, het tijd wordt om toch een geslaagd leefstijlplan te creëren voor de langere termijn.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!