Motivatie vs discipline

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Hoe zit het met jouw motivatie? Ben jij gemotiveerd om aan de slag te gaan met je leefstijl? Of ben je aan het wachten tot je gemotiveerd bent? Als je aan het wachten bent tot het moment daar is, zou ik zeggen kom op begin nu meteen. Je hebt namelijk elke seconde, elke minuut, elk uur de kans om je leefstijl aan te passen. We denken vaak te groot, dit moet ik allemaal aanpassen en veranderen. Maar elke kleine stap die jij aanpast is er één. Indien de motivatie ontbreekt, spreek jezelf dan aan op discipline. Heb jij een slechte discipline, want ja het kan dat je deze karaktereigenschap niet bezit, ga dan nog steeds de start van een gezonde leefstijl niet uit de weg.

Motivatie zal ook niet altijd aanwezig zijn en zal ook een keer afzakken. Als jij ongemotiveerd bent op je werk, meld jij je hoop ik ook niet ziek maar zorg je er toch ook voor dat je aanwezig bent en je werk gewoon af hebt? Waarom doe je dit met je leefstijl dan eigenlijk wel? De grap is het gebeurt tijdens mijn spreekuur geregeld dat er iemand niet op komt dagen of contact opneemt om de afspraak te annuleren. In sommige gevallen wordt de afspraak doorgeschoven en in sommige gevallen wordt de hele begeleiding gestopt. De reden? ‘Ik ben niet meer gemotiveerd’. Als je niet gemotiveerd bent, dan ben je juist welkom. Dan heb je de ogen van een ander nog meer nodig om te zorgen dat je doorzet dat die discipline wordt aangesproken om te zorgen dat jij je leefstijl gaat veranderen. 

Ik ben er daarom ook echt van overtuigd dat een programma van minimaal 6 maanden en liever natuurlijk een jaar echt van meerwaarde is. De grootste reden is dat er best wat kansen bestaan op terugval. Een gebeurtenis in de privésferen, tijdelijk slechter slapen, iets wat voorvalt op het werk of wat dan ook. Het kan er voor zorgen dat je motivatie er even niet is. Je weer terugvalt in die veilige haven oftewel het oude patroon. Dat oude patroon wat voor langere tijd van jou was. En zonder je bewust er van te zijn sluipen alle kleine en grote valkuilen weer in je leefstijl. Toen ik startte met een programma van 2 jaar voor cliënten dacht ik ‘zo lang, hoe dan’. Niet dat ik geloof in een quick-fix, maar 2 jaar voelde altijd erg lang. Maar de tijd vliegt daadwerkelijk voorbij. Zoveel te bespreken, zoveel onderwerpen die voorbij komen. Er zijn in die 2 jaar altijd momenten van terugval. Terugval is niet erg, daar kan je alleen maar weer van groeien. Bewustwording van je terugval dat is het allerbelangrijkste. Op het moment dat je bewust bent van je terugval, is er nog maar één ding belangrijk wat ga je ermee doen. Heb je de motivatie en dan vooral de intrinsieke motivatie om het weer op te pakken of ontbreekt deze en komt het neer op discipline.

Vergeet het gewoon niet, zodra de motivatie ontbreekt gebruik het niet als excuus maar kies voor discipline en daarmee uiteraard uiteindelijk voor je zelf.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan
.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!