Dieet is een valkuil

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen.

Hoeveel dieetboeken heb jij in huis staan? Hoeveel heb je er daarvan volgehouden? Of nog beter hoeveel van die diëten hebben je succes vol veranderd? Hebben jouw valkuilen aangepakt en denk je ik heb nu het eetpatroon wat bij mij past? Soms moet ik er wel om lachen hoeveel diëten er bestaan. Dan komt er weer een cliënt op het spreekuur die een lading diëten opnoemt die ik nog nooit heb gehoord. Elk jaar lijkt er wel weer een nieuw dieet te komen.

Laat ik vooropstellen dat het nooit verkeerd is om aan je leefstijl te gaan werken, de intentie is daarmee goed bedoelt niet waar? Maar graag leg ik uit waarom een dieet een valkuil is.

Laten we de punten van een dieet eens bekijken. Wat geven ze jou?

  • Structuur. In het dieet staat precies geschreven wat, hoe en wanneer jij mag eten. Handig op het eerste gezicht. Ik kom het nog wekelijks tegen, cliënten die een weekschema willen of liever nog een maandschema. Waar is onze eigen wil dan gebleven? Onze eigen kracht? Voorkauwen is leuk, maar je zult beter slagen wanneer het echt vanuit jezelf komt. Als er gebrek is aan kennis op bepaald vlak, is het handig daar in te verdiepen of na te vragen, maar een weekmenu of maandmenu is niet de juiste oplossing. Lees het volgende puntjes om dit nog duidelijker te hebben. 
  • Stoppen met nadenken: die structuur klinkt misschien fijn, maar jij gaat de regie uit handen geven. Jij bent niet degene meer die bepaalt wat je gaat eten, nee dat doen de voorschriften van het dieet. Ik vind het niet fijn klinken als ik de woorden hoor: ‘de regie uit handen geven’. Jouw lichaam is jouw bedrijf, voor je eigen bedrijf zorg je toch ook goed? Daar wil je toch ook de regie behouden?
  • Onderdrukken lichaamssignalen. Jij bent zo gemotiveerd bezig om het dieet te volgen. En na die boterham, dat schaaltje yoghurt of rijstwafel wat doe je dan wanneer je een hongergevoel hebt? Of ga je dooreten als je al verzadigd bent? Tijdens het uitvoeren van een dieet wordt dit genegeerd. De reden dat je het negeert is omdat je braaf het dieet aan het volgen bent.
  • Daling van jouw stofwisseling. Een dieet is vaak veel minder dan je gewend bent en nog vaker te weinig voor wat je nodig hebt op een dag. Hierdoor gaat je stofwisseling oftewel je verbranding omlaag. Eigenlijk raakt je lichaam daarmee ook in een interne stress, hormonen raken uit balans. Vaak is dat schrikken als het wordt benoemd, maar helaas wel de waarheid. Al helemaal als je voor langere tijd een dieet volgt wordt de interne stress alleen maar erger. En hierdoor je balans van jouw hormonen steeds meer uit balans.
  • Succes van korte duur, door alles wat hier boven genoemd staat ga je het vaak niet lang volhouden. Vaak voel je je ook sneller moe, last van stemmingswisselingen etc. Vind je omgeving misschien ook niet altijd prettig.
  • Minder zelfvertrouwen, dit komt puur doordat het voelt als een teleurstelling het is niet gelukt dit dieet te volgen. Het is niet gelukt om het vol te houden of na een tijdje weeg je nog meer dan voor je startte met het dieet. Oftewel je bent weer terug bij af.

Hoe vaak wil jij nog diëten? Of pak je liever je leefstijl aan met een goed leefstijlplan? Ik zou het wel weten.

Diëten zijn in mijn ogen slim bedacht door de bedenker/maker om lekker geld te gaan verdienen. Elk lichaam is toch anders? Er is ook nog nooit een dieet op de markt gekomen die voor iedereen geschikt is. Gezonde voeding, gezonde leefstijl is maatwerk en is voor iedereen anders.

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan.

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!