De kracht zit hem in gedragsverandering

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen. 

Onlangs hield ik een pleidooi wat de focus voor mij als diëtist & leefstijlcoach gaat worden. Diëtist zijn is een mooi vak, maar mensen helpen we daar uiteindelijk niet altijd verder mee. Althans, niet op de manier waarop het vaak gaat. Tot op de dag van vandaag hoor ik nog altijd diëtisten werken met een foldertje waarop hoeveelheden staan vanuit de schijf van vijf. Hiermee wil ik de schijf van vijf niet meteen de grond in stampen, tenslotte halen we elke dag producten uit de schijf van vijf, alleen zijn de hoeveelheden en regels die er aanhangen verre van persoonlijk. Enfin, ik schrik altijd van kant en klare folders, een snel ingevuld papiertje met de hoeveelheden van brood, fruit, groente e.d. waar is in dit verhaal het persoonlijk karakter gebleven? Iemand die bij mij op het spreekuur komt heeft vaak nog meer dieetkennis dan dat ik heb. Er komen nieuwe diëten bij, nieuwe hypes, nieuwe regels en ga zo maar door. En ik vraag me dan altijd af: ‘waarom zit deze persoon dan toch bij  mij als diëtist’. Hoe belangrijk is het om dan een echte meerwaarde te bieden. Meerwaarde wat zich richt op hetgeen wat de persoon tegenover me of jij nu als lezer echt nodig hebt. Die hoeveelheden kan jij zelf ook wel opzoeken of bedenken.

Maar wat jij niet hebt kunnen bedenken tot op heden is je valkuilen aanpakken. Je valkuilen waarom geen dieet werkt, waar geen leefstijlplan een succes geworden is. Valkuilen kunnen zich monden in emotie-eten, verleidingster, ontbreken van motivatie, maar ook kunnen valkuilen gevolgen zijn van een ver verleden. Hoe jouw opvoeding was, gebrek aan liefde waardoor je altijd op zoek bent naar iets in je mond. Met dat laatste wil ik overigens niet suggereren dat jij die wellicht veel kauwgom eet hier last van hebt, maar ik vermoed dat je dit voor jezelf kan invullen of er gebrek aan liefde is geweest in jouw opvoeding. Een dieet klakkeloos volgen zonder ergens bij na te denken, is geen valkuilen aanpakken, dat is je interne stress verhogen. Dat wil je toch niet?

Heel vaak zitten we in een bepaalde flow, hebben we een bepaalde mindset waarbij we denken en nu ga ik er voor. Nu ga ik alles laten staan, ik kan het. En op het moment dat het even niet wilt, stort alles in. De afspraak met de diëtist zeg je maar af want het heeft nu toch geen nut. Realiseer je dan eens dat het juist nut heeft. Dat juist wanneer je uit die flow bent en alles even niet zo goed als je zou wensen het belangrijk is een afspraak in te plannen. Want dit is net de valkuil die aangepakt mag worden. Die jij recht in je ogen mag aankijken. Als de motivatie er even niet is, dan gaat het om discipline. Hoe graag wil je dit? Hoe graag wil jij dat je leefstijl verandert voor de lange termijn? Vraag juist als het even niet gaat om een extra afspraak, om te kijken hoe het komt dat je uit de flow bent geraakt. Ga niet afzeggen, maar ga de confrontatie aan, ga aan zodat dit voorkomen kan worden een volgende keer.

De verandering zit in jou, de verandering in jouw leefstijl is gedragsverandering. Valkuilen aanpakken is een verandering in gedrag. Verandering in hoe jij dingen aanvliegt en het bekijkt, ervaart en voelt. Als je dit op een juiste manier kan aanpakken dan verander jij je gedrag.

Want ik meen het als ik zeg: gedragsverandering is hetgeen wat mag gebeuren bij jouw verandering van leefstijl. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan. 

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!