We zijn geen robots

Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen. 

Voor degene die mij kennen en al met mij gesprekken hebben gehad, weten dat ik dit geregeld zeg. Als we eenmaal begonnen zijn aan een leefstijlprogramma om onze leefstijl te verbeteren denken we vaak dat we niks meer mogen. Geen chips meer, elke dag 10.000 stappen zetten, geen patat meer, maar gewoon alleen meer gezonde dingen.

We mogen ons niet slecht voelen, we kunnen geen fouten maken als we bezig zijn met onze leefstijl. Focus en focus en focus. Koekoek, even wakker worden. Is er een dag in de week dat jij je altijd hetzelfde voelt? Dat jij altijd hetzelfde hongergevoel ervaart?

Zoals mijn dochter van 4 laatst zei, “mama, ik heb mijn brood vandaag niet helemaal opgegeten, want ik heb niet elke dag even veel zin in zoveel brood”. Ik dacht wauw, zo jong en dit zo ervaren. Hoe mooi is het op die leeftijd, dat je luistert naar je lichaam. Echter is de realiteit vaak anders. We krijgen meer normen en waarden en zelfs met betrekking tot onze leefstijl is dit van toepassing.

Ik zal een voorbeeld geven. Bier drinken voor 12 uur is gek, chips op een maandagavond dat hoort niet, water drinken op een verjaardag is ongezellig. En vaak genoeg vraag ik me af waarom toch. Als je met je leefstijl bezig bent denk niet in restricties. Een simpel voorbeeld van een restrictie is dat je alleen in het weekend wat lekkers mag. Maar dan is het weekend en heb je er geen zin in, terwijl op die ene dinsdagavond je denkt ‘o wat lekker, daar heb ik nu echt zin in’. Tja, het is doordeweeks dus het mag niet van jezelf.

Een robot kan zo worden geprogrammeerd dat hij elke dag hetzelfde doet. En als die zo moeten eten en drinken, kan dit ook geregeld worden dat dag in en dag uit hetzelfde eetpatroon geen probleem zou zijn. Simpelweg, die robot voelt niks. Die voelt niet of hij verzadigd is, die voelt niet of hij een dorstprikkel heeft, of dat hij moet rusten. Ja misschien rusten, omdat hij weer nieuwe batterijen (letterlijk) nodig heeft of opgeladen moet worden.

JIJ kan echter wel voelen, en geen één dag is hetzelfde. We denken misschien vaak dat we hetzelfde doen, maar elke dag zijn er andere prikkels waardoor minder of meer te verwerken, elke dag heb jij (andere) gedachtes, elke dag sta je anders op en ga zo maar verder. Zo werkt het ook met jouw voedingspatroon of gevoel. ‘Ik baal echter als een stekker het lukt gewoon niet’. Balen mag, en dat is ook prima want we zijn geen robots als we onze leefstijl aanpassen. Wees blij dat je misschien even niet wilt, daarin zit toch weer een uitdaging en uitdaging brengt groei mee. Als je goed naar je eigen lichaam zou luisteren, heb je ook niet elke dag dezelfde hongersignalen. Of wat dacht je van een rondje hardlopen, zou jij elke keer precies dezelfde tijd neer kunnen zetten op de 5 km?

Luister naar wat jij nodig hebt, waar ligt jouw behoefte? Volg een leefstijlplan die grotendeels ook is opgezet door jezelf. De grootste reden is, dan heb jij ook regie in eigen handen. Als jij de regie uit handen geeft, omdat je hem bijvoorbeeld uit handen geeft aan een dieet die je volgt, ga je signalen onderdrukken. Hiermee luister je niet meer naar jezelf en word je wellicht op den duur zelf een robot.

Voorkom dat je in die robot stand ga, accepteer dat je geen robot bent en luister naar wat je ECHT nodig hebt. 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan. 

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!