Doe je het alleen of schakel je hulp in?


Joejoe, wat leuk dat je tijd neemt om deze blog te lezen. Mijn naam is Rosella Berghuis en inmiddels alweer ruim 12 jaar diëtist en tevens sinds paar jaar leefstijlcoach. Ik geloof dat gezonde voeding voor iedereen anders is en daarmee ook iemand zijn of haar totale leefstijl. Graag neem ik je mee in diverse onderwerpen uiteenlopend over mijn visie, ervaringen tot onderwerpen die ik relevant vind toe te lichten. Ik geloof niet in een bepaald dieet, ik geloof in een leefstijlplan op maat met behulp van gedragsverandering. Dat gaat jou uiteindelijk verder helpen. 

Hoe erg lachen we als een kind voor het eerst zegt: “zelluf doen”. Eigenlijk is dat het begin dat we al loskomen, we ontdekken dat we niet voor alles meer hulp nodig hebben. Ik kan nu zelf mijn rits dicht doen, ik kan zelf mijn billen afvegen of zelf de riem dicht doen van het kinderzitje etc. En soms gaat het dan ook ineens fout tot grote irritatie van de ouder(s) of omgeving. En vaak is dan weer de reactie: “waarom vraag je niet of iemand je dan helpt?”

Wil jij dan zelf eens in de spiegel kijken. Bij wat vraag jij hulp? Bij wat steek jij je kop in het zand en denk je laat maar ik doe het alleen?

Het aanpakken van onze leefstijl is daar al een mooi voorbeeld van. Diëten zelfstandig geprobeerd, je buurvrouw die een bepaald programma volgt en een succesverhaal heeft, en jij denkt nog altijd ‘ik kan het alleen’. En een diepe buiging als je inderdaad je leefstijl blijvend kan veranderen, wat het is nogal en uitdaging. Zeker met het oog op de lange termijn. 

Vaak willen we het alleen doen, wellicht vanwege één van de volgende redenen:
– Je vindt het nog niet erg genoeg
– Je ervaart nog geen klachten
– Je schaamt je ervoor
– Je wilt jezelf niet teleurstellen als weer niet lukt
– Je pakt hetzelfde dieet wel weer op wat tijdje geleden ook zo’n succes was

Mag ik jou dan wat vragen stellen….?
Waarom zou je het zo ver laten komen?
– Waarom wachten tot je klachten hebt?
– Waarom schaam jij je voor mij om mijn hulp in te schakelen?
– Waarom vertrouw je mij niet in het leefstijlprogramma?
– Waarom pak je niet samen met mij je valkuilen aan?

Laten we eerlijk zijn met elkaar. Jij hebt jouw expertise en ik heb mijn expertise. Kennelijk is jouw expertise nog niet zo gevorderd dat jouw gedrag zo is dat je een gezonde leefstijl hebt, of je gezond voelt of een gezond gewicht hebt. En dat is ook niet erg, want je kan niet overal goed in zijn.

Zoals ik geen verstand heb van SEO, kan ik dit gaan googelen maar ga ik fouten maken en stagneer ik ergens. Als ik een vloer wil leggen in huis, maar dit nog nooit heb gedaan en ook totaal niet handig ben kan ik ook gaan googleen hoe het mogelijk is. Echter vraag ik me af krijg ik dan hetzelfde resultaat als ik iemand om hulp vraag? Wordt het niet mooier als ik iemand vraag mij te helpen of het voor mij te doen?

Schakel hulp in bij je leefstijl als je zelf niet verder komt. Als jij zelf nog niet tevreden bent en je komt er niet uit, het lukt niet alleen ga je dan niet schamen. Schaam jij je dat je geen vloer kan leggen? Schaam jij je dat je geen groene vingers hebt? Het is toch fijner als iemand met jou meekijkt, met je meedenkt. Ze zeggen niet voor niks twee weten er altijd meer dan één. Kijk vooral ook wat mijn hulp jou kan opleveren. Ik verwacht dat we samen kunnen gaan kijken wat jij nodig hebt. Bekijken wat je valkuilen zijn, wat voor jou belemmeringen en beperkingen zijn. Oftewel, wat is de grootste uitdaging. Zullen we die samen aangaan? 

Wil jij ook aan de slag met jouw leefstijl? En wil je jouw leefstijlplan maken met hulp van mij? Check dan snel onze pakketten of plan vrijblijvend een kennismakingsgesprek in. Ik kijk er naar uit om met jou aan de slag te gaan. 

E-book
'Het is maar weekend'

Leer om te gaan met de verleidingen in het weekend… In dit E-book lees je tips om van het weekend een gezond feestje te maken!